Een van de meest geruchtmakende faillissementen van Nederland is op een haar na gevild. Na bijna twaalf jaar kunnen de curatoren de boeken van DSB Bank zo goed als sluiten. De bank van selfmade bankier Dirk Scheringa ging in oktober 2009 failliet. Zodra in het najaar alle bezittingen definitief zijn verkocht kunnen ook de laatste vorderingen worden terugbetaald. Dirk Scheringa blijft zich in de rechtszaal verzetten tegen het ‘onnodige’ faillissement.
NIBC neemt voor 1,6 miljard DSB-leningen over
Halverwege deze maand namen de curatoren de laatste horde op weg naar het eind van het faillissement van DSB Bank. Met de Haagse bank NIBC sloten zij een deal ter waarde van 1,5 miljard euro. NIBC neemt voor 1,65 miljard een portefeuille aan leningen van 17.000 voormalige DSB-klanten over. De leningen worden beheerd door Finqus, een vennootschap die in 2016 is opgericht om de kredieten en hypotheken van DSB te continueren.
Uniek: curatoren kunnen alle schuldeisers van DSB betalen
De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Consument en Markt moeten nog wel hun goedkeuring geven aan de overeenkomst. Verwacht wordt dat de overdracht in het najaar kan worden afgrond. Daarmee zijn ook de laatste grote bezittingen van Finqus/DSB verkocht. Met de opbrengst van de overname kunnen de curatoren álle resterende vorderingen aan de schuldeisers overmaken, een unicum. De restschuld bedraagt ongeveer 838 miljoen. De schuldeisers hebben al 78 procent van hun schuld teruggekregen.
Oproep tot bank run leidde faillissement DSB in
DSB Bank ging failliet op 19 oktober 2009, tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis. Bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman riep in de media op tot een ‘bank run’. Hoewel de oproep hevig werd bekritiseerd en DNB verklaarde dat DSB aan alle liquiditeits- en solvabiliteitseisen voldeed, haalden klanten binnen enkele dagen honderden miljoenen weg. Hierdoor zag DNB zich genoodzaakt op basis van een noodregeling de bewindvoering over te nemen. Toen de ingreep van DNB naar de pers uitlekte, was er geen redden meer aan voor DSB.
Dirk Scheringa: faillissement DSB was volstrekt onnodig
Dirk Scheringa is nog altijd van mening dat zijn bank in een een-tweetje tussen DNB-chef Nout Wellink en toenmalig minister van Financiën Wouter Bos kapot is gemaakt – volkomen onnodig. Dat de curatoren nu in staat zijn de schuldeisers volledig terug te betalen, ondertussen zichzelf royaal te honoreren en ook nog geld over te houden, is het beste bewijs voor zijn stelling, meent hij. De politieagent die bankier werd eist 830 miljoen van de overheid. Topadvocaat Gert Jan Knoops staat hem bij. Scheringa zegt desnoods door te gaan tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om zijn gelijk te halen.