Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Dirk Scheringa kan vanavond rustig een bal gehakt eten

Door:
Henk Hanssen
  |  2 november 2016
Sinds de val van zijn bank hing er een miljoenenclaim boven zijn hoofd. Maar Dirk Scheringa, oprichter en bestuursvoorzitter van de DSB Bank die in 2009 failliet ging, heeft een schikking getroffen met de curator. Hij betaalt een miljoen euro.

Bal gehakt

Als hij vanavond stipt

om

zes uur aan de bonen, de geprakte aardappelen en een bal gehakt zit, de warme maaltijd waar hij altijd prat op ging om zijn gewoonheid te benadrukken, zal er toch een zucht van verlichting door Dirk Scheringa heen gaan. De tijden dat hij door Quote werd gerekend tot de rijkste Nederlanders – in 2008 stond hij met een geschat vermogen van 285 miljoen euro op plaats 97 van de top 500 – zijn weliswaar al lang voorbij, hij hoeft ook niet meer te vrezen voor een stipnotering in de ranglijst van BN’ers met de grootste schulden.

Zorgplicht genegeerd

In de eerste jaren na de ondergang van de DSB Bank werd er een klip en klaar antwoord gegeven op de vraag wie er schuld droeg aan het faillissement: het was Dirk voor en Dirk na. In 2010 oordeelde een door de minister van Financiën commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Michiel Scheltema dat de trotse selfmade bankier de noodzakelijke kennis ontbeerde, de zorgplicht richting zijn klanten negeerde, te traag reageerde op veranderingen en de bank misbruikte om zijn kunst- en sporthobby’s te financieren. Twee jaar later kwam curator Rutger Schimmelpenninck tot een soortgelijke conclusie. Scheringa had teveel macht, nam onverantwoorde risico’s en er was sprake van ‘een patroon van niet integer handelen’.

Complot

Zelf is Scheringa zich altijd hardnekkig blijven verzetten tegen deze aantijgingen. Hij diende een tegenvordering in van tien miljoen euro. En hij schermde met een dossier waarmee hij kon bewijzen dat De Nederlandsche Bank onder regie van toenmalig president Nout Wellink zijn val had bekokstoofd door een complot tegen hem in elkaar te zetten. Om zijn argumenten kracht bij te zetten, liet hij zich uitgebreid interviewen door publiciste Kirsten Verdel, een oud-medewerkster van de bank, die het boek Project Homerus, het miljardenspel met DSB schreef waarin de complottheorie enige handen en voeten kreeg.

Nieuwe stappen

Terwijl een aansprakelijkstelling in de vorm van een miljoenenvordering als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd bleef hangen, zette Scheringa schijnbaar onaangedaan nieuwe stappen in het bankwezen. Hij richtte bedrijven op die zich bezighouden met debiteurenfinanciering, DS en CS Factoring, en startte samen met anderen Interrocks.com, een incubator die startende internetbedrijven met coaching en financiering wil helpen. Vanaf vandaag kan hij zich zonder al teveel zorgen verder wijden aan deze activiteiten. Met de curator is een schikking getroffen: hij betaalt een miljoen euro en verlost zich daarmee van de claims.

Beursgang

De tijden waarin hij dit soort bedragen zonder met zijn ogen te knipperen kon overboeken, zijn wel voorbij. Tegenover het AD bevestigde Scheringa dat hij een extra hypotheek op zijn huizen heeft moeten nemen. ‘Een grote aderlating,’ stelde hij in een verklaring. Maar hij kan weer vooruitkijken. Aan de horizon naken ferme nieuwe plannen. Scheringa heeft plannen voor een beursgang van CS Factoring. Zonder twijfel broedt hij weer op plannen om een profclub, een schaatsteam of een kunstcollectie in handen te krijgen.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland