Muziekwinkelketen Bax Music is failliet verklaard, waarmee een abrupt einde is gekomen aan een van de grootste spelers op de Europese markt voor muziekinstrumenten en -apparatuur. De rechtbank Zeeland-West-Brabant bevestigde dinsdag het faillissement, nadat het Zeeuwse bedrijf vorige week al uitstel van betaling had aangevraagd. Sinds zaterdag zijn zowel de webshop als de zes fysieke winkels in Nederland en België gesloten.
Van groeibriljant tot financiële afgrond
Bax Music werd in 2003 opgericht en groeide in rap tempo uit tot een toonaangevende leverancier van muziekinstrumenten, dj-apparatuur en geluidsversterking. Op het hoogtepunt telde het bedrijf 445 medewerkers en draaide het een jaaromzet van 148 miljoen euro. Toch bleek het succes niet houdbaar.
De financiële problemen stapelden zich de afgelopen jaren op, mede door de langdurige sluiting van winkels tijdens de coronapandemie. Een felle brand in het hoofdkantoor en magazijn in Goes in 2023 veroorzaakte bovendien extra schade aan de voorraad. Het bedrijf kampte daarnaast met oplopende schulden bij zowel leveranciers als de Belastingdienst. Over 2023 werd een verlies van 2,6 miljoen euro genoteerd. Een saneringstraject liep vast, mede doordat investeringen werden gedaan zonder voldoende financiële dekking.
Onrust in de top en verdeeldheid bij aandeelhouders
De situatie verslechterde begin dit jaar toen mede-oprichter en voormalig ceo Jochanan Bax na een intern conflict werd ontslagen. De aandeelhouders – waaronder de broers Bax, schoonvader Hans van Deursen en Rabo Investments – slaagden er niet in overeenstemming te bereiken over een toekomstvisie voor het bedrijf. Volgens berichten van onder meer de vakbond CNV zou Jochanan Bax pogingen tot redding zelfs hebben tegengewerkt, wat volgens de bond het faillissement mede in de hand heeft gewerkt.
Doorstart in de maak?
Ondanks het faillissement is de hoop op een doorstart nog niet vervlogen. Jochanan Bax heeft aangegeven bereid te zijn om de aandelen van andere aandeelhouders over te nemen en met hulp van investeerders het bedrijf nieuw leven in te blazen. Hij krijgt daarbij steun van zijn schoonvader Van Deursen. Curator Folkert Hiemstra laat weten dat Bax net als andere geïnteresseerden kans maakt, mits hij met een solide investeerder komt. “Er zijn meerdere partijen in beeld en de kans op een doorstart is reëel,” aldus Hiemstra.
Vakbond CNV staat echter kritisch tegenover een terugkeer van Bax in de bedrijfsleiding. Onderhandelaar Henry Stroek noemt hem “de slechtste werkgever die ik in jaren ben tegengekomen” en pleit ervoor dat hij geen rol meer speelt in een mogelijke herstart. Toch blijft de bond hoopvol dat een doorstart, onder een andere leiding, wél mogelijk is.
Werknemers in onzekerheid, maar loon is voorlopig gegarandeerd
Voor de ruim 300 medewerkers is het onzekere tijden. CNV houdt hen dagelijks op de hoogte van de ontwikkelingen en bevestigt dat ze binnenkort een officiële opzegbrief van de curator zullen ontvangen. Stroek benadrukt dat werknemers zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken over achterstallige betalingen, vakantiegeld of verlofdagen: “Dankzij de loongarantieregeling wordt dat allemaal netjes uitgekeerd.”