Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Winkelketen Gerry Weber valt om, maar winkels blijven open

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  3 april 2025
Vrouwenmodeketen Gerry Weber is door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Alle 38 Nederlandse winkels blijven voorlopig geopend met het oog op een mogelijke doorstart. Volgens curator Marc van Zanten in gesprek met het AD is er sprake van "grote, serieuze en bekende partijen" die interesse hebben in de Nederlandse tak, wat perspectief biedt op een toekomst voor het merk in ons land.
Gerelateerde dossiers:

Winkels blijven open, personeel voorlopig nog aan het werk

Hoewel het faillissement officieel is uitgesproken, verandert er op korte termijn weinig voor klanten: de winkels blijven de komende zes weken open en ook het personeel blijft voorlopig in dienst. De circa 175 medewerkers hebben een wettelijke opzegtermijn en blijven in die periode werkzaam in de filialen en op het hoofdkantoor. Van Zanten benadrukt het belang van het behoud van het personeel: “We hebben ontzettend goed en ervaren personeel dat kennis heeft van onze klanten. Dat is van onschatbare waarde voor een eventuele doorstart.”

De webshop van Gerry Weber is op dit moment wel uit de lucht. Door het uitvallen van het Duitse betaalsysteem kunnen er geen online transacties meer worden uitgevoerd. Ook de groothandelleveringen gaan vooralsnog gewoon door, en de winkels kunnen op korte termijn nog worden bevoorraad, aldus de curator.

Duitse problemen werken door naar Nederland

Het faillissement van de Nederlandse tak is onlosmakelijk verbonden met de financiële malaise bij het Duitse moederbedrijf, de Gerry Weber Groep. Deze internationale modegigant – actief in 62 landen met zo’n 3.500 winkels – zit al geruime tijd in zwaar weer. In Duitsland lopen meerdere faillissementsprocedures en eerdere reorganisaties bleken onvoldoende om het tij te keren. De Nederlandse divisie werd hierdoor uiteindelijk ook meegezogen in de crisis.

Het verzoek tot faillissement in Nederland werd deze week ingediend nadat eerder al uitstel van betaling was aangevraagd. Volgens Van Zanten was een reguliere verkoop van de Nederlandse tak onmogelijk door de omvang van de schuldenlast. “Een faillissement maakt de weg vrij voor een verkoop onder gunstiger voorwaarden en vergroot daarmee de overlevingskansen van het merk.”

Voorzichtige hoop op voortbestaan

De toekomst van Gerry Weber in Nederland hangt nu grotendeels af van de gesprekken met geïnteresseerde partijen. De curatoren zijn optimistisch en wijzen op de concrete interesse van marktspelers die opereren binnen dezelfde sector. De komende weken worden cruciaal. Door de winkels open te houden en het personeel actief te laten blijven, hoopt men het merk aantrekkelijker te maken voor overname en zo de basis te leggen voor een succesvolle doorstart.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland