Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Adviseurs en curatoren verdienden 67 miljoen aan faillissement DSB Bank

Door:
Henk Hanssen
  |  22 december 2021
Curatoren, juristen, notarissen, accountants en fiscalisten hebben zichzelf niet bepaald overgeslagen bij het afronden van het faillissement van DSB Bank. Zij hebben bij elkaar 67,1 miljoen euro verdiend aan de administratieve afwikkeling van het bankroet van Dirk Scheringa’s bank. ‘Naar verhouding relatief beperkt,’ aldus een van de curatoren.

Dirk Scheringa draait zich in zijn graf om

Hij is gelukkig nog springlevend maar als Dirk Scheringa al in zijn graf had gelegen zou hij zich dezer dagen voortdurend omdraaien. De gewezen selfmade bankdirecteur die er altijd prat op ging ’s avonds om zes uur thuis bij zijn vrouw aardappelen en een sober gehaktballetje met jus te eten, moet nu in de krant lezen dat consultants en curatoren vele tientallen miljoenen hebben verdiend aan de afwikkeling van het faillissement van zijn bank.

Afwikkeling faillissement DSB duurde twaalf jaar

De curatoren van DSB, Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe, publiceerden gisteren hun laatste verslag. De complexe operatie die twaalf jaar tijd in beslag nam, heeft ertoe geleid dat alle schuldeisers van de bank volledig konden worden terugbetaald. Er bleek ook nog genoeg in de boedel over te blijven om klanten vrijwel geheel te compenseren voor de misgelopen rente. De curatoren en hun adviseurs van onder meer PWC en advocatenkantoor Houthoff staan voor een salaris van 67,1 miljoen in de boeken.

Curator: miljoenensalarissen zijn ‘relatief beperkt’

‘Ik zal de eerste zijn om te erkennen dat dat veel geld is,’ zegt curator Knüppe tegen RTL Nieuws. ‘Maar er moest dan ook heel veel gebeuren. Er is een zeer grote hoeveelheid werk verricht. En wat de curatorensalarissen betreft, die zijn altijd door de rechtbank vastgesteld. Zo werkt dit soort dingen nu eenmaal.’ In verhouding tot de andere uitgaven kwalificeert Knüppe de kosten voor adviseurs en curtoren als ‘relatief beperkt’.

Scheringa houdt vol dat bankroet DSB volkomen onnodig was

DSB Bank ging in oktober 2009 failliet nadat uitlekte dat De Nederlandsche Bank (DNB) de bewindvoering overnam. Scheringa houdt vol dat dit nieuws opzettelijk werd gelekt om het faillissement van zijn bank uit te lokken. Het bankroet noemde hij eerder volkomen onnodig. Dat de curatoren in staat zijn gebleken de schuldeisers volledig terug te betalen, zichzelf royaal te bedelen en ook nog geld over te houden, bewijst zijn gelijk, stelt hij. Samen met topadvocaat Gert Jan Knoops heeft hij de staat voor 830 miljoen aansprakelijk gesteld.

 

Meer nieuws over dit onderwerp
Dikke winst failliet DSB Telegraaf | 19-05-2016

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland