E-bikefabrikant Stella krijgt een nieuwe kans na een faillissement begin november. Een investeerder met meerdere ondernemingen neemt het bedrijf over, zo bevestigde curator Frans van Oss. Hoewel de naam van de overnemende partij pas later bekend wordt gemaakt, is duidelijk dat Stella in afgeslankte vorm zal doorgaan.
Overname door ervaren investeerder
Volgens de curator heeft de nieuwe eigenaar ervaring in de fietsenbranche, waaronder in de verkoop van tweedehands fietsen. Samen met een andere ondernemer wil de investeerder Stella nieuw leven inblazen. "Het gaat om een solide partij met een sterk merk, en deze investeerder heeft geduld," aldus Van Oss. Het plan voor de doorstart is goedgekeurd door banken en de rechter-commissaris.
Veranderingen en uitdagingen
Hoewel de curator optimistisch is, blijft de toekomst van Stella onzeker. "Er moet gesneden worden om de verliezen te stoppen," benadrukte Van Oss. Hoe deze reorganisatie eruitziet, is nog niet bekend. De doorstart roept ook vragen op over de slimme functies van bestaande fietsen, zoals de Ella Assistant-app. Deze app biedt gebruikers gps-tracking, inzicht in gereden kilometers en diefstalmeldingen. Het is nog onduidelijk of de nieuwe eigenaar deze functionaliteiten en het onderhoud van oudere e-bikes blijft ondersteunen.
Een bewogen geschiedenis
Stella, opgericht in 2011 door Daan van Renselaar en Wilco van der Kamp, groeide razendsnel, maar raakte in de afgelopen jaren in financiële problemen. De investeringsmaatschappij van keukenondernemer Ben Mandemakers, die tientallen miljoenen in het bedrijf pompte, trok op 5 november de stekker eruit. Het faillissement trof 440 werknemers en 48 vestigingen in Nederland en België.
Grote interesse voor overname
De overname volgde op intensieve onderhandelingen met 35 geïnteresseerde partijen. Sommigen zagen vooral winst in de snelle verkoop van onderdelen, maar de uiteindelijke koper lijkt bereid om Stella serieus en strategisch te herstructureren.