De Nederlandse tak van interieurwinkelketen CASA staat op het punt om definitief ten onder te gaan. Vakbond AVV en de ondernemingsraad hebben gezamenlijk het faillissement aangevraagd bij de rechtbank. De maat was vol toen in maart de salarissen van de circa 115 werknemers niet werden uitbetaald – ondanks eerdere toezeggingen van het bedrijf.
Volgens AVV is het vertrouwen van de werknemers volledig verdwenen. “Sinds het faillissement van het Belgische moederbedrijf begin maart is er nauwelijks nog sprake van aansturing. Er is geen duidelijkheid, geen communicatie, en geen toekomstperspectief,” aldus de bond.
Gebrekkige communicatie en lege winkels
CASA Nederland exploiteert achttien winkels, maar het functioneren van die vestigingen kwam de afgelopen weken vrijwel stil te liggen. IT-systemen werkten niet meer naar behoren, en de bevoorrading stokte doordat nieuwe leveringen uitbleven. Daardoor raakten winkels leeg, zowel in fysieke zin als qua personeel en motivatie.
De situatie verslechterde verder nadat CASA België, waaronder ook het hoofdkantoor en distributiecentrum vielen, failliet ging. Meer dan 500 Belgische werknemers verloren hun baan. CASA Nederland viel formeel buiten dat faillissement, omdat het een aparte vennootschap betreft, maar de banden met het moederbedrijf zijn zodanig nauw dat ook de Nederlandse vestigingen zwaar getroffen werden. Het Belgische CASA was namelijk verantwoordelijk voor essentiële processen zoals inkoop, logistiek en loonadministratie.
“De mensen die die processen draaiende hielden zijn allemaal ontslagen. Sindsdien heerst er chaos,” bevestigde curator Paul Van Rompaey eerder. Veel rekeningen bleven openstaan en het bedrijf stelde geen prioriteiten, wat leidde tot een compleet gebrek aan richting.
Juridische stappen als laatste redmiddel
De vakbond dreigde eerder al met juridische stappen vanwege het uitblijven van de salarisbetalingen. Volgens voorzitter Martin Pikaart werd gesteld dat de directie geen toegang meer had tot de benodigde banktegoeden. “Maar dat is niet ons probleem,” aldus Pikaart. Hij stelde dat een faillissement de enige uitweg leek, zodat het UWV de lonen van het personeel kan overnemen.
Hoewel CASA eerder nog probeerde het tij te keren – onder andere door verlieslatende winkels te sluiten en extra financiering aan te trekken – bleek dat onvoldoende. In oktober 2024 werd al uitstel van betaling aangevraagd, nadat de onderneming in steeds zwaarder financieel weer verzeild raakte. De verliezen stapelden zich op: waar in 2022 nog sprake was van een verlies van 4,5 miljoen euro, liep dat in 2023 op tot ruim 49 miljoen. Oorzaken waren onder meer stijgende kosten, een verzadigde markt en hevige concurrentie van formules als IKEA en Action.
Van Blokker naar Globitas
Ooit begon CASA als Belgische keten, maar in 1988 kwam het bedrijf in handen van de Nederlandse familie Blokker. Sinds april 2021 is de winkelketen eigendom van de Amsterdamse investeringsgroep Globitas (51 procent), samen met ondernemer Frank Pruijn. Een eerdere samenwerking met de Zweeds-Libanese zakenman Ayad Al-Saffar hield slechts enkele maanden stand.