Elektronicaketen BCC dat twee weken geleden failliet ging, is kort daarvoor bijna verkocht aan een in- en verkoper van faillissementspartijen. De deal ging op het laatste moment niet door.
Mirage-topman Witteveen gooit reputatie te grabbel
Michiel Witteveen heeft in retailland een gedegen reputatie. Maar de topman van de Mirage Retail Group, het winkelbedrijf dat ook Blokker en Intertoys exploiteert, is hard bezig zijn naam en faam te grabbel te gooien. Toen hij in 2019 een deel van de Blokker Holding overnam, was het idee om de winkelbedrijven gezond te maken en binnen enkele jaren naar de beurs te brengen. Maar van die ambities is niets terecht gekomen. In plaats van aan beleggers wordt de ene na de andere winkelformule aan partijenopkopers aangeboden. Met wisselend succes, op zijn zachtst gezegd.
Verkoop van Belgische Blokker-winkels leidde tot faillissement
Zo verkocht Mirage in februari 2020 de winkels van Blokker in België en Luxemburg aan de Dutch Retails Groep van ondernemer Dirk Bron. Bron zou de 123 vestigingen ombouwen tot filialen van Mega World, een discountformule met een variërend assortiment. Het bleek geen gelukkig huwelijk. Eind december werd Mega World door de ondernemingsrechtbank in Mechelen failliet verklaard. 650 mensen verloren hun baan.
Verkoop Big Bazar-winkels leidde ook tot een faillissement
Anderhalf jaar later was een andere verkoop van Mirage hetzelfde lot beschoren. In oktober 2021 werden de 135 winkels van Big Bazar overgedaan aan Jerke Kooistra, een Friese rashandelaar. Onder zijn leiding zouden voor de winkelketen ‘nieuwe partnerships en inkoopkanalen’ worden aangesproken. Het liep anders. Na een lange doodsstrijd die wekenlang de financiële pagina’s domineerde, werd Big Bazar eind september failliet verklaard.
Deal over verkoop BCC ketste op laatste moment af
RTL Z kwam gisteren met het bericht naar buiten dat BCC voor een vergelijkbare route op koers lag. Over de in 1945 opgerichte winkelketen die in 2020 door Mirage werd overgenomen, is tot kort voor het bankroet van 21 september stevig onderhandeld. BCC zou worden verkocht aan Bero Monaco, eveneens een opkoper van rest- en faillissementspartijen. Volgens RTL zag Monaco in de BCC-vestigingen mogelijkheden om zijn voorraden rechtstreeks te kunnen verkopen. Waarom de deal, die vrijwel rond was, is afgeketst is niet bekend.