Wie nog een cadeaukaart of een tegoedbon heeft, moet opschieten. BCC, met 56 winkels een van de grootste electronicaketens van Nederland, kan elk moment omvallen. Zes dagen geleden vroeg de onderneming, onderdeel van de Mirage Retail Group, uitstel van betaling aan. Twee bewindvoerders onderzoeken nu of er nog mogelijkheden voor een doorstart zijn.
Gouden handjes Michiel Witteveen kunnen BCC niet redden
Michiel Witteveen heeft gouden handjes maar zelfs hij kan BCC niet redden. De topman van de Mirage Retail Group, het winkelbedrijf dat ook Blokker en Intertoys exploiteert, nam BCC in september 2020 over van het Franse Fnac Darty. De Fransen wilden graag af van de verlieslijdende keten die toen nog 62 winkels telde. Op de voorraden en het vastgoed wist Witteveen een korting van bijna honderd miljoen euro los te krijgen. Mede daardoor zag hij kansen voor de keten: ‘BCC heeft het de laatste tijd een stuk beter gedaan en ik denk dat we aan de achterkant goed kunnen samenwerken,’ aldus de ondernemer drie jaar geleden.
BCC probeerde het verschil te maken met producten die deskundige service vereisen
Inmiddels is de toon van de zeventigjarige topman aanmerkelijk minder optimistisch. Vorig jaar kon hij BCC’s hoofdkantoor en distributiecentrum op Schiphol nog voor 28 miljoen van de hand doen – deze onderdelen werden in de organisatie van Mirage ondergebracht – maar het lukte hem onvoldoende om de cijfers beter te krijgen. Om zich naast concurrenten als Mediamarkt en de online spelers Coolblue en Bol.com scherper te profileren, begon BCC zich te richten op complexe producten zoals zonnepanelen en airco’s waar deskundigheid het verschil kan maken. ‘Daarop zijn de marges hoger,’ zegt Witteveen in het FD. ‘Alleen kost het tijd voordat je daar bent. En daar komen we nu gewoon niet uit.’
Kan het vertrouwde gezicht van BCC zich in de winkelstraten handhaven?
De plannen om BCC nieuw leven in te blazen werden ook belemmerd door de coronamaatregelen. Tijdens de door lockdowns geteisterde crisis steeg de online omzet weliswaar maar de kosten voor de winkels, waarvoor geen overheidssteun kon worden aangevraagd, liepen ook door. Uitstel van belastingbetaling leidde tot een schuld van dertig miljoen euro. BCC werd in 1945 opgericht door de Amsterdamse ondernemer Herman Bakker. Zijn zonen Carel en Coos bouwden de onderneming in de jaren zeventig en tachtig uit tot de keten Bakker Cash & Carry. Twee bewindvoerders onderzoeken momenteel of en hoe het vertrouwde gezicht van BCC zich in de winkelstraten kan handhaven.