Nog voor het eind van dit jaar zal er een tijdbom aan faillissementen ontploffen. In 2020 gaan 4900 Nederlandse bedrijven failliet, in 2021 nog eens 5400. Door de grote afhankelijkheid van de wereldhandel, zal Nederland hard worden geraakt. Deze indringende boodschap klinkt door uit het recente rapport van Euler Hermes, de wereldwijd opererende Franse kredietverzekeraar.
Aantal faillissementen tot nu toe met 0,2 procent gestegen
Uit cijfers die het CBS vorige week publiceerde blijkt dat er in de eerste 28 weken van dit jaar 2033 bedrijven en instellingen failliet zijn gegaan, eenmanszaken meegerekend. Dat zijn er vier meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Met deze stijging van een luttele 0,2 procent lijkt er weinig aan de hand maar dat is slechts schijn, aldus kredietverzekeraar Euler Hermes.
Wereldwijde insolventieindex stijgt met 35 procent
In haar meest recente rapport ‘Calm before the storm’ haalt de kredietverzekeraar een dramatische metafoor uit de kast om de vakantievierende wereld te doordringen van de impact van het naderende onheil: Covid-19 creëert een tijdbom van faillissementen. Het explosief gaat af gedurende het laatste kwartaal van dit jaar en in de eerste twee kwartalen van 2021. De wereldwijde insolventieindex zal met 35 procent omhoog steigeren.
Aantal faillissementen in Nederland stijgt in 2021 met 42 procent
De Verenigde Staten zullen het meest worden getroffen. In vergelijking met 2019 zal het aantal faillissementen er in 2021 toenemen met 57 procent. Litouwen (+ 49 procent), Brazilië (+ 45 procent) en Ierland (+ 44) procent) worden eveneens hard geraakt. Voor Nederland voorziet Euler Hermes een stijging van 42 procent. Duitsland (+ 12 procent), India (+ 9 procent) en Zuid-Korea (+ 6 procent) zien het aantal faillissementen het minst oplopen.
Covid-19: schok met blijvende effecten op de economie
Al voor het uitbreken van de pandemie voorzag Euler Hermes dat het aantal faillissementen dit jaar zou gaan oplopen als gevolg van handelsoorlogen, politieke spanningen en sociale onrust. Toen kwam Covid-19. ‘Een schok van historische proporties die blijvende effecten op de economie zal uitoefenen,’ aldus het rapport. De coronacrisis raakt namelijk uitgerekend sectoren die toch al onder druk stonden: transport, automotive, retail van niet-essentiële goederen en de horeca.
Crisis nog niet in faillissementsstatistieken te zien
Volgens Euler Hermes zijn er drie redenen waarom de crisis nog maar nauwelijks in de faillissementsstatistieken is te zien. Ten eerste het scala aan getroffen overheidsmaatregelen in de vorm van loonsubsidies, leningen, uitstel van belastingbetalingen en schuldmoratoria. Daarnaast zijn in veel landen de gronden voor een faillissementsaanvraag gewijzigd: rechtbanken weigerden de aanvragen in behandeling te nemen om bedrijven meer tijd voor een reorganisatie te gunnen. En tenslotte is er vertraging ontstaan in de registratie van het aantal faillissementen.
Ergste pijn van de coronacrisis nog moet komen
In het eerste half jaar van 2020 hebben deze maatregelen geleid tot een daling van het aantal faillissementen, wereldwijd met vier procent (ten opzichte van 2019) en in West-Europa zelfs met vijftien procent. Maar, door de geleidelijke afbouw van het steunpakket zal eind 2020 een enorme stijging van het aantal faillissementen zichtbaar worden. ‘Onze insolventieindex klimt dit jaar naar een niveau dat voor het laatst in 2009 is gezien en zal in 2021 doorstijgen naar recordhoogte,’ aldus Euler Hermes. Eerder voorspelde ook branchegenoot Coface dat de ergste pijn van de coronacrisis nog moet komen. Zij gaan er vanuit dat het aantal faillissementen dit jaar met 30 procent toeneemt.