Na jaren van juridische procedures lijkt er nu eindelijk een oplossing in zicht te zijn voor de ernstig vervuilde bedrijfsterreinen van de failliete bedrijven North Refinery en Schipper Recycling in Delfzijl. Beide locaties worden voor miljoenen gesaneerd, wat een enorme opluchting is voor de omwonenden en het milieu.
Sanering van de vervuilde bedrijfsterreinen
De faillissementen van North Refinery en Schipper Recycling in respectievelijk 2015 en 2019 hebben geleid tot ernstig vervuilde bedrijfsterreinen die een gevaar vormen voor het milieu en de volksgezondheid. De provincie en Groningen Seaports hebben jarenlang overlegd met de curatoren om tot een oplossing te komen, maar zonder succes.
Gelukkig lijkt er nu verandering in te komen. Groningen Seaports heeft vorige week de sanering van het Schipper-terrein aanbesteed aan afvalverwerker Attero voor een bedrag van 1,95 miljoen euro. Het recyclingbedrijf heeft bij het faillissement een enorme berg van 200.000 ton ovenslakken achtergelaten, wat een restproduct is uit verbrandingsovens. De berg bevat hoge concentraties chloride, sulfaat, koperbromide en antimoon, wat het tot een complexe klus maakt om deze te saneren.
Ook de sanering van het North Refinery-terrein is een complexe klus. Van de dertig opslagtanks die het olierecyclingbedrijf tot het bankroet in gebruik had, zijn er nog zes over. Deze tanks waren al leeggepompt, maar moeten nu alsnog gesloopt en afgevoerd worden. De kosten voor deze sanering worden gedeeld door de provincie en het havenbedrijf en bedragen 3,34 miljoen euro.
Een pragmatische aanpak
De provincie stond tot aan de Raad van State tegenover de curator om een sanering af te dwingen van het North Refinery-terrein. De kentering kwam echter met het aantreden van een nieuwe curator, Hans Silvius, die op verzoek van de provincie voortvarend aan de slag is gegaan voor een oplossing. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is zeer te spreken over de uitermate pragmatische aanpak van de nieuwe curator.
Van Dekken benadrukt dat het belangrijk is om snel tot een oplossing te komen voor het milieu en de volksgezondheid. In 2016 heeft de provincie al onder bestuursdwang de meest risicovolle stoffen laten verwijderen door de curator. In 2017 moest er opnieuw worden ingegrepen toen een lekbak vol olie dreigde over te lopen.