Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Curator eist miljoenen van bedrijvendokter die Miss Etam ‘kaalplukte’

Door:
Henk Hanssen
  |  14 december 2022
De toch al twijfelachtige reputatie van zelfbenoemd bedrijvendokter Martijn Rozenboom krijgt een nieuwe deuk. De curator van Miss Etam, Nils Reerink, sleept hem voor de rechter en eist 4,5 miljoen euro. Reden: het nietsontziend kaalplukken van de grand dame van de Nederlandse winkelstraat, Miss Etam. De beroemde, bijna honderd jaar oude modeketen ging begin 2021 failliet.

Failliet Miss Etam was een van de oudste damesmodemerken van Nederland

Nog altijd is de necrologie van de grand dame van de Nederlandse winkelstraat niet definitief geboekstaafd. Miss Etam, in 1923 aan de Leidsestraat in Amsterdam geopend als Etablissement Mayer, stierf in het aangezicht van haar eeuwfeest. In februari 2021 moest een van de meest geliefde en oudste damesmodemerken van Nederland de boeken neerleggen. Nu begint de epiloog van dit ondernemingsverhaal: een legal thriller met hoofdrollen voor curator Nils Reerik en bedrijvendokter Martijn Roozenboom.

Liet redder Roozenboom Miss Etam met opzet failliet gaan?

Na twee jaar onderzoek komt Nils Reerik van het Amsterdamse Davids Advocaten met zoveel woorden tot de conclusie dat de typering die vakbond AVV van Martijn Roozenbom gaf er niet zover naast zat. In de dramatische weken voor het faillissement karakteriseerde een snedige vakbondsbons redder Rozenboom als ‘een middeleeuwse kwakzalver die zonder verdoving je been afzet en er dan achter komt dat het ’t verkeerde been was’. In zijn faillissementsverslag stut Reerik deze weinig vleiende omschrijving met tal van redenen, al lijkt het er wel op dat Roozenboom niet per ongeluk maar met opzet de bijl in de damesmodezaak zette.

Gebruikte Roozenboom de coronacrisis als schaamlap voor eigen wanbeleid?

Tot in de zomer van 2021 opereerde Miss Etam onder de vlag van de Belgische modegigant FNG. Na het faillissement van FNG kwam de Nederlandse tak van FNG in september voor 7,8 miljoen euro in handen van Roozenboom. ‘Ik ben zeer verheugd dat ik de doorstart mag financieren en ben ervan overtuigd dat er een mooie toekomst voor de winkels in het vooruitzicht ligt,’ verklaarde hij bij die gelegenheid. Snel en rauw definieerde Roozenboom zijn toekomst: hij sloot tientallen winkels, verkocht de retailformules Claudia Sträter en Expresso en maakte geen salaris meer over. Roozenboom gaf de lockdown de schuld maar volgens de vakbond gebruikte hij de coronacrisis als schaamlap om zijn eigen wanbeleid te camoufleren.

Curator Miss Etam stelt redder aansprakelijk voor faillissementstekort

Wanbeleid? De curator stelt onomwonden dat er sprake is van onrechtmatig handelen. Roozenboom zou de geldstroom zo hebben verlegd dat de kosten in de failliete bv’s terechtkwamen en de omzet in vennootschappen die hij buiten het bankroet wist te houden. Reerik houdt Roozenboom aansprakelijk voor het faillissementstekort van 4,5 miljoen euro. De twee hebben sinds het faillissement herhaaldelijk overleg gevoerd maar zijn niet tot overeenstemming gekomen, zo maakten ze gisteren bekend. In een gezamenlijk uitgegeven persbericht noemt Roozenboom de overname ‘complex’. Hij wijt het faillissement – opnieuw – aan het ontbreken van overheidssteun.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland