De steunregeling die het kabinet voor energie-intensieve mkb-bedrijven heeft opgetuigd, schiet ernstig te kort. Veel bedrijven voldoen niet aan de voorwaarde dat de energiekosten minstens 12,5 procent van hun omzet uitmaken. Zoals de Brabantse bakkerijketen D'n Bekker. Hoewel de maandelijkse energienota omhoogschoot van 2000 naar 13.000 euro, komt het bedrijf niet voor steun in aanmerking. Gevolg: sluiting van de zes vestigingen en 48 mensen op straat.
Onverwacht faillissement grote Brabantse bakker
In augustus is er nog niets aan de hand. Op 10 augustus is bakkerij d'n Bekker present op de jaarmarkt van Mill met een vrolijke stand waarin ‘de lekkerste aardbeienvlaaitjes, puddingbroodjes en sauzijzenbroodjes' worden aangeboden. En ruim tien dagen later, op 22 augustus, plaatst de bakker een vacature op Facebook: 'Kom jij werken bij de leukste bakkerij? Onze weekendhulpen vertellen waarom: het is altijd gezellig, je krijgt een fijn salaris en je hebt fijne collega's!’ Twee maanden later is het opeens voorbij. Niet alleen voor de nieuwe collega's maar voor alle 48 personeelsleden. Bakker D'n Bekker is failliet.
Opkopers nemen voor een prikkie machines en inventaris over
De geschiedenis van d'n Bekker (Brabants voor 'de bakker) gaat terug tot 1923. Volgend jaar het eeuwfeest vieren zit er niet in voor eigenaar Hans van Duijvenvoorde. In de vijf plaatsen waar de winkels gevestigd zijn - Boxmeer, Cuijk, Grave, Gennep, Mill en Haps - hebben hij en zijn medewerkers in de afgelopen periode afscheid genomen van de trouwe klanten. De restvoorraad is voor scherpe prijs verkocht. Binnenkort staan er opkopers voor de deur om voor een prikkie de machines en de inventaris over te nemen.
Op brood bakken kun je niet veel besparen
‘Het begon twee maanden geleden,’ zegt Van Duijvenvoorde tegen AD.nl. ‘De afrekening van de energie kwam binnen. Normaal gesproken betalen we in Haps 2000 euro per maand aan de elektra die we draaien voor het deeg en de broden. Ineens zag ik op mijn bankrekening dat er een afschrijving was geweest van 20.000 euro.’ Mogelijkheden om op energie te besparen, ziet hij niet. 'Deeg moet je kneden, het moet rijskast in, het moet de oven in, dat zijn nu eenmaal de kosten die brood bakken met zich meebrengt.’
Failliete bakker vreest dat hij in de schuldsanering belandt
Het faillissement heeft grote persoonlijke consequenties voor Van Duijvenvoorde: hij verwacht dat hij zijn huis zal moeten verkopen en in de schuldsanering belandt. Voor de overheid heeft hij geen goed woord over. 'Ze laten je stikken. Pas als de energiekosten 12,5 procent van de omzet zijn, zou ik ergens volgend jaar een regeling kunnen krijgen.’ Volgens de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) zijn er tal van ambachtelijke bakkers die de drempel van 12,5 procent niet halen.
Steunregeling ook geen oplossing voor groente- en fruitspecialisten
Ook voor groente- en fruitspecialisten is de tegemoetkoming geen oplossing. Een onderzoek van hun branchevereniging Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN), wees uit dat geen van de 350 leden de 12,5 procent-grens haalt. Samen met MKB-Nederland en andere brancheverenigingen, dringt AVN er bij het kabinet op aan om de regels aan te passen. Een eventuele aanpassing komt voor bakkerij D'n Bekker helaas te laat.