Tijdens hun carrière lijkt het een droombaan maar nadat ze zijn gestopt belandt ruim twee derde van de profvoetballers in een financiële nachtmerrie. Dat stelt de doorgewinterde professional Ryan Babel. De 34-jarige, nog altijd actieve international die als jonkie bij Ajax begon en de halve wereld over zwierf, brengt een rapalbum uit om zijn collega’s te inspireren hun geldzaken op orde te brengen.
Ryan Babel waarschuwt collega’s voor faillissement
In de voetbalwereld is enige ophef ontstaan over uitspraken van Ryan Babel. De 34-jarige international van Galatasaray heeft in een interview met het AD verklaard dat meer dan zeventig procent van de profvoetballers binnen vijf jaar nadat ze zijn gestopt failliet is. Om zijn collega’s te waarschuwen hun geld niet te verkwisten, brengt Babel een biografie op de markt. Niet in de vorm van een boek, zoals veel andere voetballers hebben gedaan, maar als rapalbum. The Autobiography – Chapter 1 verschijnt op 26 november. Onder de artiestennaam Rio timmert Babel al geruime tijd als rapper aan de weg.
Ryan Babel wil voetballers financieel opvoeden
In de aanloop naar de release vertelde Babel in een interview dat hij zijn medespelers ‘een stukje financial literacy’ wil bijbrengen. Hij wijst erop dat veel voetballers ongeschoold zijn en dat zij zich door hun carrière niet normaal kunnen ontwikkelen in de maatschappij. ‘Je verdient heel snel veel geld en je weet niet hoe je daar mee om moet gaan. Ik heb me de laatste vijf, zes jaar ontwikkeld op dat vlak. Ik wil dat delen met collega’s.’ De voetballer die op zijn twaalfde bij Ajax begon en onder meer speelde voor Liverpool, Deportivo en Fulham, denkt dat zijn boodschap via muziek meer mensen kan bereiken dan via papier.
40 procent spelers Premier League binnen vijf jaar failliet
De woorden van Babel blijven in elk geval niet onopgemerkt. Spelersvakbond VVCS zegt zich helemaal niet te kunnen vinden in de uitspraak dat 7 van de 10 ex-profs binnen vijf jaar failliet is. De belangenorganisatie van contractspelers beweert juist dat zeventig procent van de profs na afloop van hun loopbaan een leven zonder grote financiële zorgen kan leiden. Dertig procent zou een modaal salaris verdienen. ‘Bankroet zien we heel erg sporadisch,’ zegt Ben-Ivar Kolster in het AD. Kolster, een bedrijfseconoom die als financiële coach aan de VVCS verbonden is, vermoedt dat Babel zich vooral op buitenlandse ervaringen baseert. In 2014 bleek uit een onderzoek dat veertig procent van de spelers in de Premier League vijf jaar na het laatste fluitsignaal geen cent meer te makken heeft.
Enquête: 6 van de 10 voetbalprofs wil meer financiële begeleiding
Voor Nederlandse profs zou dat niet opgaan. Om te voorkomen dat zij in de problemen raken is al in 1972 een fiscaal gunstige overbruggingsregeling gecreëerd waardoor zij tijdens hun carrière geld voor later opzij kunnen zetten. Toch zijn de uitspraken van Babel niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een paar maanden geleden bleek uit een scriptieonderzoek van de universiteit Utrecht dat zes van de tien profvoetballers tijdens en na hun loopbaan meer financiële begeleiding zou willen. Voor deze enquête werden tweeduizend actieve en oud-profs ondervraagd.