Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Schuldeisers van D-reizen kunnen fluiten naar hun geld

Door:
Henk Hanssen
  |  5 mei 2021
Schuldeisers van D-reizen die gezamenlijk miljoenen euro tegoed hebben, zien waarschijnlijk niets van hun geld terug. Dit blijkt uit het juist gepubliceerde faillissementsverslag van de curatoren. Er ligt nog een hoge vordering van de Belastingdienst en die gaat voor. De fiscus heeft D-Reizen sinds maart vorig jaar uitstel van betaling verleend.
Gerelateerde dossiers:

Faillissement D-reizen kost ook TUI miljoenen

Prijsvrij, TUI, Corendon en andere touroperators moeten de miljoenen die zij nog van D-reizen krijgen als oninbaar wegstrepen. Omdat het reisbemiddelingsbedrijf ruim een jaar geen belasting heeft betaald, is de schuld aan de fiscus hoog opgelopen. De Belastingdienst en het UWV krijgen als preferente schuldeisers voorrang bij de afwikkeling van het faillissement. Ook een groep kleinere crediteuren die samen 1,9 miljoen vorderen krijgen hoogstwaarschijnlijk niets terug.

Omzet D-reizen kelderde vorig jaar met 95 procent

Uit het eerste faillissementsverslag van de curatoren Ton Tekstra en Karel Willemse blijkt dat de omzet van D-reizen vorig jaar bijna helemaal wegsmolt: van de 538 miljoen euro die in 2019 werd gerealiseerd, kelderde de omzet in 2020 naar 26 miljoen euro. Het verlies nam navenant toe: van twee miljoen in 2019 naar bijna 26 miljoen vorig jaar. D-reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, ging op 6 april failliet omdat het te weinig in kas had om de reissommen van geannuleerde reizen aan klanten terug te betalen. Het bedrijf had 43 miljoen euro aan tegoedbonnen uitgegeven.

Curatoren D-reizen traden ook als stille bewindvoerder op

De curatoren blijken al in een vroeg stadium betrokken te zijn geweest bij pogingen om D-reizen te redden. Al in november vorig jaar verschenen Tekstra en Willemse in het geheim op het hoofdkantoor in Hoofddorp. Als stille bewindvoerders trachtten ze met financiers en schuldeisers buiten gerechte een akkoord te bereiken. De Stichting Uniconsult, de vermogensbeheerder van de familie van Dirk van den Broek, de supermarktondernemer die D-reizen in 1965 oprichtte, stemde niet in met de voorstellen van het tweetal. Van een twaalf miljoen grote lening zouden zij niet meer dan 1,9 miljoen terugkrijgen. 

Curatoren onderzoeken activiteiten voor het faillissement

Begin december staakten de curatoren hun pogingen tot een vergelijk te komen. In de daaropvolgende maanden vonden er allerlei koortsachtige activiteiten plaats in de top van het bedrijf. Er kwam alsnog overeenstemming over een herstructurering van de schulden, de merkrechten van D-reizen werden elders ondergebracht en via een management buy-out namen Jan Henne De Dijn, die eerder de reorganisatie van de groep leidde, en zijn zakenpartner Marije Haeck de reisonderneming over van eigenaar RT/Raiffeisen Touristik Group. In hun verslag benadrukken Tekstra en Willemse dat zij zich niet hebben bemoeid met deze transacties: er is tot  de dag waarop D-reizen failliet werd verklaard zelfs ‘geen enkel contact’ geweest. De handelingen die aan het faillissement vooraf gingen worden door de curatoren nu onder de loep gelegd.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland