Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Na een jaar ruzie: merknaam failliet D-reizen verkocht voor 4,5 ton

Door:
Henk Hanssen
  |  13 mei 2022
Na een jaar juridisch gesteggel hebben de curatoren een overeenkomst bereikt met de nieuwe en de oude eigenaren over de overdracht van de merknaam D-reizen. Prijsvrij, koper van de boedel, betaalt 450.000 euro voor de naam. De vraagprijs van de voormalige eigenaren bedroeg twee miljoen.
Gerelateerde dossiers:

Omzet D-reizen verdampte door coronamaatregelen

D-reizen, op dat moment een van de grootste reisorganisaties van Nederland, ging op 6 april vorig jaar failliet. Als gevolg van de coronamaatregelen was de omzet vrijwel geheel verdampt. Van de 538 miljoen euro die in 2019 nog werd geboekt, kelderden de verkopen in 2020 naar 26 miljoen euro. Het verlies nam navenant toe. In het geheim ondernomen pogingen van de curatoren om de boel te redden liepen op niets uit. Het bedrijf had 43 miljoen euro aan vouchers uitgegeven en te weinig geld in kas om geannuleerde reizen terug te betalen.

Curatoren ontdekten dat merkrechten D-reizen niet in de boedel zaten

Bij de afhandeling van het faillissement ontdekten de curatoren tot hun verbazing dat de merkrechten geen deel uitmaakte van de boedel. De voormalige eigenaren, Jan Henne De Dijn en zijn zakenpartner Marije Haeck, konden via een pandrecht het eigendom claimen op de intellectuele eigendomsrechten. Deze rechten hadden zij kort voor het faillissement ondergebracht in een eigen vennootschap, Selten bv. Koper Prijsvrij was ervan uitgegaan dat de IE-rechten onderdeel uitmaakten van de boedelovername waarvoor het online reisbureau 2,8 miljoen euro wilde betalen. Zonder recht op het merk D-reizen ketste de transactie af.

Rechter dwong voormalige eigenaren D-reizen claim merkrechten op te geven

Het afgelopen jaar stonden de drie partijen geregeld kissebissend tegenover elkaar voor de rechtbank.
De Dijn en Haeck stelden dat Prijsvrij apart moest afrekenen voor de merknaam. Het duo eiste twee miljoen euro. Prijsvrij meende dat de naam al deel uitmaakte van de deal die voor de boedel overeengekomen was. Het juridische gebekvecht heeft ertoe geleid dat de verkopers genoegen moeten nemen met 450.000 euro. Op straffe van een dwangsom van 50.000 euro dwong de rechter De Dijn en Haeck om het pandrecht vrij te geven en daarmee de doorstart van D-reizen mogelijk te maken.

Curatoren kondigen nader onderzoek naar faillissement D-reizen aan

In de ogen van de curatoren maakten De Dijn en Haeck misbruik van hun pandrecht. De rechter ging hier deels in mee en liet de belangen van de stakeholders in het faillissement zwaarder wegen dan het pandrecht. Met het nieuwe akkoord is de onenigheid over het pandrecht definitief van tafel. In hun laatste faillissementsverslag, dat op 5 mei is gepubliceerd, kondigen de curatoren wel aan nader onderzoek te gaan doen naar ‘de kort vóór faillissement doorgevoerde herstructurering en naar alle
geldstromen die bij D-RT hebben plaatsgevonden’.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland