Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Revalidatiespecialist Ciran op rand van faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  6 december 2017
Opnieuw wordt een zorginstelling bedreigd door een faillissement omdat grote verzekeraars hun handen er vanaf trekken. Dit keer treft het de alternatieve revalidatiespecialist Ciran uit Venlo. Onder meer VGZ, DSW en Zilveren Kruis zijn gestopt met het vergoeden van de verleende zorg omdat zij menen dat Ciran voor miljoenen aan twijfelachtige declaraties heeft ingediend. De revalidatie-instelling verkeert daardoor in acute financiële nood.

Aangekondigde dood

Het naderende faillissement van Ciran is in feite de kroniek van een aangekondigde dood. Het vonnis werd al getekend in maart van dit jaar toen tv-programma Zembla de Ciran-methode op de hak nam. Want, de medisch-specialistische revalidatiezorg die Ciran – niet alleen in Noord-Limburg maar in heel het land – biedt, is anders dan anders. De circa vierduizend patiënten die zich elk jaar met chronische klachten bij een van de negentien Ciran-lokaties melden, worden holistisch benaderd met een individuele ‘elementaire therapie’ die zich richt op ‘de kunst van gezond zijn’. Naast de reguliere methoden kunnen behandelaars tal van alternatieve modules inzetten zoals voice dialogue, een therapievorm gericht op het verwerven van zelfkennis, en een tweedaagse kloosterretraite waarin de patiënt wordt uitgedaagd om een levensvisie te ontwikkelen.

‘Gebakken lucht’

De Stichting Ciran, in 2009 opgericht door twee ondernemende lieden uit de fysiotherapiepraktijk, claimt zelf dat de gevarieerde, zowel op lichamelijke als psychologische aspecten gerichte, revalidatiestrategie aanslaat. Driekwart van de patiënten ‘kan al na acht weken weer naar buiten en meedoen’, staat op de site van de zorgonderneming. Op basis van gesprekken met 22 patiënten en 14 (ex-) medewerkers, tracht Zembla deze bewering te ondergraven. ‘Het is gebakken lucht!’ stelt een vrouw die beweert dat een Ciran-arts haar aanspoorde om haar klachten te overdrijven zodat ze voor een behandeling in aanmerking kon komen. Een voormalig medewerker vertelt dat alles bij Ciran om de centen draait: ‘Zoveel mogelijk trajecten doorlopen, zoveel mogelijke intakes doen. Zoveel mogelijk mensen binnenhalen.’

Geen lid van kwakzalversgilde

In een reactie verwerpt Ciran de ‘eenzijdige en onjuiste beeldvorming’ die onder regie van Zembla tot stand is gekomen. De instelling wijst erop dat alle werkzame artsen lid zijn van de Vereniging van Revalidatieartsen, dat alle therapeuten geen lid zijn van het kwakzalversgilde maar bij erkende organisaties geregistreerd staan en dat er inderdaad sprake is van ‘een kleinere groep patiënten die niet tot autonome participatie komt’, lees: bij wie de behandeling geen effect sorteert. In een aanvullend document geeft de onderneming verdere uitleg over behandelwijzen, kwaliteitsnormen en certificeringen.

Slepende discussie

Hoewel de zorgverzekeraars als geen ander beseffen dat elke arts of instelling die meer dan louter reguliere behandelwijzen levert een gemakkelijk doelwit van sarcastische journalisten is, nemen ze hier geen genoegen mee. Aangemoedigd door het tv-programma worden verschillende onderzoeken opgestart. Er ontstaat een slepende discussie over de rechtmatigheid van de miljoenendeclaraties die er uiteindelijk toe leidt dat Zilveren Kruis, BVGZ en DSW besluiten te stoppen met het vergoeden van behandelingen. Twee tot de Ciran-organisatie behorende bedrijven, Top-Care bv en PRB Services bv dat de ict-applicaties van Ciran beheert, zijn hierdoor in acute financiële nood geraakt. Volgens dagblad De Limburger kon er afgelopen maand geen salaris worden betaald aan de tweehonderd medewerkers. Er is een bewindvoerder aangesteld voor de twee bedrijven waar de rechter inmiddels surseance aan heeft verleend.

Meer nieuws over dit onderwerp

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland