Procédures collectives et ventes aux enchères

 

Koninklijke deurwaarders bereiden proces voor tegen de Staat

Par:
Henk Hanssen
  |  8 novembre 2017
Is het een pr-trucje of is er echt iets aan de hand? De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) mobiliseert haar leden om te gaan procederen tegen de Staat der Nederlanden. Reden: het ministerie van Justitie zou hen te weinig betalen.

PR-klassieker

Áls het lukt, wordt dit een klassieker die nog jarenlang op pr-opleidingen gedoceerd zal worden. Hoe de beroepsgroep deurwaarders, in het nauw gedreven door een stortvloed aan publicaties waarin zij werd gebrandmerkt als motor van de schuldenindustrie, zich met één juridisch slimmigheidje van het ene op het andere moment wist te herprofileren. Van dader naar slachtoffer, van #wetoo naar #metoo. Reframe: deurwaarders zijn geen mannen met lange zwarte leren jassen die achterstallige facturen opkopen, met tientallen procenten tegelijk ophogen en met veel verbaal- en deurbonsgeweld innen. Hoe kom je d’r bij joh, deurwaarders zijn zachtaardige mannen en vrouwen die voor hun werk – het helpen van schuldenaren, hun ‘klanten’ – schromelijk onderbetaald worden, al jaren achtereen. Ze krijgen zelfs zó weinig dat ze niet eens de moeite nemen om à la de onderwijzers eerst te dreigen en te staken, ze stappen gelijk naar de rechter!

Staaltje reputatiemanagement

Wie het waagt KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk dezer dagen te complimenteren met dit gewiekste staaltje reputatiemanagement, krijgt zonder twijfel de wind van voren. Hij zal erop wijzen dat het bestuur van zijn 860 leden tellende club al jarenlang ageert tegen de tarieven die de overheid voor de diensten van de gerechtsdeurwaarders betaalt. Zo wordt in het jaarverslag van 2016 opgemerkt dat de ‘kostprijsbepaling niet meer van deze tijd is’. Geen spandoeken, geen bussen naar het Malieveld maar gewoon een beleefde manier om te zeggen dat je het niet langer pikt. Maar, hoe vaak je de boodschap ook herhaalt – tijdens overlegrondes, in vergaderingen – er werd en wordt niet naar geluisterd. En dan kán het gebeuren dat je de stok achter de deur vandaan trekt en dat nota bene de door Koning benoemde deurwaarders een proces tegen hun broodheer – de overheid – gaan voorbereiden.

Aanpassing onvoldoende

Het FD kwam vandaag met deze primeur. In de krant meldt KBvG-leidsman Van der Donk dat Ard van der Steur, de vorige minister van Justitie, de tarieven vorig jaar weliswaar iets heeft verhoogd maar dat hij deze aanpassingen nog onvoldoende acht. De belangenorganisatie heeft nu Tijn Kortmann van het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe opdracht gegeven onder de leden machtigingen te verzamelen om namens hen een rechtszaak te starten en schikkingsovereenkomsten te sluiten. ‘Hoe meer gerechtsdeurwaarders Stibbe en de KBvG machtigen, hoe effectiever de procedure is,’ verklaart de bond in het FD. Of de procedure daadwerkelijk doorgang vindt, is nog onbekend. PR-matig lijkt er al wel sprake van een succesje. Het nieuws over de ‘financiële nood’ van de deurwaarders verspreidt zich razendsnel – voorzien van onvermijdelijk ironisch commentaar.


Suivre les dernières actualités et procédures collectives via Twitter
Suivre les dernières actualités et procédures collectives via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Pays-Bas