Zijn naam is door het slijk gehaald. Ger Visser, vastgoedtycoon van Eurocommerce dat in 2012 failliet ging, zou een gewiekste zwendelaar zijn. Maar Visser hoopt zijn gram te kunnen halen tijdens de strafzaak die vandaag voor de rechtbank in Almelo tegen hem begint.
695 miljoen euro schuld
Het was een van de grootste faillissementszaken van 2012: de deconstructie van kantoorpandenexploitant Eurocommerce. Er bleef een schuld achter van rond de 695 miljoen euro. De grootste schuldeiser, de Rabobank die driehonderd miljoen aan krediet verstrekte, trok de stekker eruit. Via de media haalde Eurocommerce-directeur Ger Visser de laatste jaren al een paar keer fors uit naar zijn huisbankier, de Rabo, met wie zijn bedrijf al decennia lang een relatie onderhield. Op aandringen én met medeweten van de bank zou hij ‘voorbarige’ huurovereenkomsten hebben opgesteld waarmee de schijn van een inkomstenstroom werd gewekt zodat het kredietrisico boekhoudkundig kon worden verkleind.
Banken op de hoogte van valsheid in geschrifte
‘De banken waren volledig op de hoogte van alle zaken. Ze hebben me willens en wetens kapot gemaakt,’ zegt Visser strijdlustig in De Volkskrant. Bij de rechtbank in Almelo begint vandaag de strafzaak die het Openbaar Ministerie tegen hem heeft aangespannen. Justitie verdenkt Visser onder meer van valsheid in geschrifte: hij zou bij de banken geld hebben losgepeuterd door gefalsificeerde huurovereenkomsten te overleggen. Visser hoopt aan te kunnen tonen dat er allerminst sprake was van eenzijdige oplichting maar van een een-tweetje met de banken die hun kredietportefeuille aan dragelijker aanzien wilden geven.