Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Is het faillissement van Neckermann doorgestoken kaart?

Door:
Henk Hanssen
  |  26 juni 2014
Neckermann is dood, lange leve Neckermann! Het postbedrijf met de beroemde merknaam mag afgelopen dinsdag failliet zijn verklaard, wie Neckermann.com intikt komt bij een springlevende website uit. Rara, hoe kan dat…

Afslankoperatie van de dikste winkel van Nederland

Even voor alle duidelijkheid: als u Neckermann.nl intikt, landt u op de reisaanbieder Neckermann. Dit bedrijf is al tientallen jaren eigendom van Thomas Cook en heeft niets te maken met het faillissement. De firma die deze week het loodje legde is het van origine Duitse postorderbedrijf – in 1950 opgericht door Josef Neckermann - dat in de jaren zeventig en tachtig in elke brievenbus een machtige catalogus liet bezorgen. Deze  ‘dikste winkel van Nederland’, zoals de slogan luidde, opereert sinds 1968 vanuit het Vlaamse dorp Sint Jansteen.

Geen halve maatregelen

Op de tekentafels van het hoofdkantoor werd de afgelopen maanden een afslankoperatie voorbereid waarvan het resultaat begin deze week naar buiten werd gebracht. De strategen van Axivate Capital, de Amsterdamse investeringsmaatschappij die in januari 2013 alle aandelen verwierf, namen geen halve maatregelen. Om het vege lijf te redden moest het bedrijf een ‘pure online player’ worden, zo klonk het. Gevolgen: 185 van de 200 personeelsleden staan op straat en de onderdelen ICT en logistiek worden uitbesteed.

‘Voor de consument verandert er niets’

Al een paar uur nadat de rechtbank van Breda het faillissement had uitgesproken, verscheen er een heuglijk bericht op de site van het bedrijf. ‘Voor de consument verandert er niets,’ werd geruststellend medegedeeld. En: ‘Het assortiment zal in de komende weken versneld worden opgebouwd en uitgebreid.’ Kortom, Neckermann maakte in recordtijd een doorstart. Een knap staaltje turn-around management of doorgestoken kaart? Het laatste, oordeelt Bart Leybaert van de Belgische vakbond BBTK nu. Tegenover BNR-radio schetste de secretaris van het gewest Sint-Niklaas hoe de medewerkers het slachtoffer zijn van een voorgekookte operatie: klanten zijn overgeheveld naar een andere onderneming, rommelkredieten zijn in de boedel achtergebleven.

Paulianeus handelen 

Ritueel getoeter van een vakbondsman of voegt Leybaert de daad bij het woord en maakt hij er juridisch werk van? Bewijs leveren voor paulianeus handelen is een lastige zaak maar Leybaerts advocaat kan er in elk geval een punt van maken dat Andreas Ezinga, directeur van Neckermann, de buitenwereld op het verkeerde been heeft gezet. Nog maar een paar weke geleden meldde Ezinga  tijdens een personeelsbijeenkomst dat zijn mensen niet hoefden te vrezen voor een nieuwe ontslagronde: bij eerdere reorganisaties verloor de helft van de vijfhonderd medewerkers zijn baan. Kennelijk is de directeur, die eerder als herstructureringsadviseur werkte voor KPMG, van gedachten veranderd. Hij noemt het verwijt van de vakbond ‘schandalig’ maar intussen heeft hij zelf ook iets uit te leggen.

Meer nieuws over dit onderwerp
Toch nog druk bij het failliete Neckermann Omroep Zeeland | 26-01-2015
Faillissementsveiling NECKERMANN BV Van de redactie | 04-11-2014
Kamervragen over doorstart Neckermann Omroep Zeeland | 07-07-2014
Meer faillissement nieuws
Restaurant Ichi failliet verklaard denieuwsbode | donderdag 28 november 2024
Leegstand winkelstraten verder toegenomen Van de redactie | woensdag 27 november 2024
Wederom een e-bike fabrikant failliet Van de redactie | woensdag 27 november 2024
Failliet per provincie week 47 - 2024 Van de redactie | maandag 25 november 2024
Groningse windmolenfabrikant EAZ Wind maakt doorstart Nieuws.nl | vrijdag 22 november 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland