In 2012 prees Jort Kelder zijn onderneming nog aan als een ‘Rising Star’, inmiddels is de ster van Stijn Flapper en zijn maten verbleekt – of toch niet? Op verdenking van het witwassen van grote sommen geld zitten de Brabantse gokspelmakers in de bak terwijl justitie hun bedrijven een voor een ontmantelt. Maar van wie is dat bedrijf in de Antillen?
Rechter inschakelen
Zijn bedrijf was zó innovatief dat gamesontwikkelaar Stijn Flapper de rechter in moest schakelen om zich tegen plagiaat te beschermen. Op 25 juni 2012 behandelde de rechtbank in Den Bosch een door Flappers’ bedrijf Bubble Group aanhangig gemaakte zaak. Gedaagde: Digitus Limited uit Cyprus. Inzet: het ‘zoomeffect’. Dat wil zeggen: het op een scherm accentueren van een winnende combinatie van beelden door het op een aparte manier naar voren te halen. Beide bedrijven exploiteren slotgames, zeg maar online gokkasten, een scherp concurrerende business waarmee in potentie miljoenen te verdienen zijn.
Software voor gokindustrie
Het is een kunstje waar Eindhovenaar Flapper, 35 inmiddels, uiterst behendig in blijkt. Samen met de broers Michel en Maurice Gregoire (33) zet hij in 2004 het bedrijfje Teletick op. De vader van de broers, een stratenmaker, voorziet de jongens van het benodigde startkapitaal. Begonnen met het faciliteren van online betalingen en andere diensten voor de telecomsector, breidt Teletick binnen enkele jaren haar diensten door software voor de (online) gokindustrie op de markt te brengen. Onder de handelsnaam Sheriff Gaming licenseert het bedrijf in vele verschillende talen haar ‘cutting edge’ technologie die gokkers wereldwijd in staat stelt in 3-D hun geluk te beproeven.
Slimme bonusvarianten
Vooral dankzij een geraffineerde grafische vormgeving waar zelfs verhaallijnen in verweven zijn en de slimme bonusvarianten weten de Brabanders tiendduizenden gokliefhebbers aan zich te binden. Voor de ontwikkeling en het onderhoud van virtuele gokkasten als Dr.Magoo’s Adventures, Crazy Jewelry en The Amsterdam Masterplan, een creatieve variant op het plot van de film
Ocean’s Eleven, worden tientallen programmeurs aangetrokken. In september 2012 wordt de Bubble Group, de naam van de holding waaronder Flapper en zijn vrienden inmiddels opereren, door Deloitte genomineerd als ‘Rising Star’, een aanmoedigingsprijs voor snelgroeiende, jonge technologiebedrijven.
Inval van politie
Korte tijd later gaat het mis. Het geding tegen de Cypriotische copycats wordt glansrijk gewonnen, maar in mei 2013 doet de politie onverwacht een inval in woningen en bedrijfspanden van de Bubble-ondernemers. Justitie vermoedt dat de mannen hun initiële geld hebben verdiend met de hennepteelt en de handel in soft drugs en dat zij de winst in vastgoed en de ontwikkeling van de goksoftware hebben gestoken. De mannen zelf worden niet aangehouden. Tegen het Eindhovens Dagblad zegt Stijn Flapper van niets te weten. Hij heeft altijd keurig zijn belasting betaald en nooit iets met drugsgeld te maken gehad, verklaart hij. ‘Ik denk dat ik een concurrent boos heb gemaakt, want ik heb werkelijk geen idee uit welke hoek dit moet komen.’
Kansspelbelasting ontdoken
Een paar maanden later vindt Justitie toch redenen om de jongens aan te houden. De uitkomsten van de spelletjes zouden worden gemanipuleerd, er zou geen kansspelbelasting zijn afgedragen en controle op minderjarige spelers zou ontbreken. Op 26 februari 2014 gaat de Bubble Group failliet. Als gevolg hiervan raakt Sheriff Gaming, dat om juridische redenen op de Kanaaleilanden is gevestigd, zijn vergunning kwijt. En vandaag is ook de holding van het gokimperium, de Bubble Group Capital, bankroet verklaard.
Maar de jongens – die figureerden in de jonge miljonairs top-100 van Quote – zijn niet voor een gat te vangen, zo lijkt het. De gokspellen waar zij hun naam mee vestigden, blijven online opduiken, ditmaal opererend vanuit de Antillen. Onder de naam Blue Gem zouden de Eindhovenaren gokken op een heimelijke doorstart.