De meeste schuldeisers van de failliete Groningse aluminiumfabriek Aldel staan met lege handen, omdat de Amerikaanse eigenaar Gary Klesch van de meeste waardevolle onderdelen in onderpand heeft.
Daarom vloeien de meeste opbrengsten uit de failliete boedel naar hem toe. Dat bevestigt curator Erik Eshuis tegenover RTL Z.
Begin 2009 kocht de investeringsgroep van de Amerikaanse bedrijvendokter Klesch de aluminiumsmelter in Delfzijl van staalconcern Corus. Hoeveel hij betaalde, is onbekend. Dat de overname geen succes werd, is wel duidelijk. Na jarenlange verliezen ging Aldel eind vorig jaar failliet. Tien dagen later schoof Klesch in interviews in verschillende Nederlandse kranten de Zwarte Piet voor het bankroet van Aldel naar de Nederlandse overheid. Zelf zou hij de grootste verliezer in het faillissement zijn.
Uit het eerste faillissementsverslag dat curator Eshuis deze week deponeerde, blijkt echter dat Klesch substantiële zekerheden van Aldel in onderpand heeft. Aldel werd voor een groot deel gefinancierd met leningen van de ‘interne bank’ van het Klesch-imperium. Deze financieringsdochter, Lassan Holdings, leende circa 20 miljoen euro aan de aluminiumfabriek in Delfzijl. In ruil daarvoor kreeg Lassan de meeste waardevolle onderdelen van Aldel in onderpand.
Tot die zekerheden behoren de erfpachtrechten op 42 hectare grond waarop de fabrieken in het Groningse Farsum staan. De grond is in eigendom van Seaports Groningen, maar is in erfpacht uitgegeven aan Aldel. ‘De erfpacht loopt tot het jaar 2154’, aldus Eshuis. Ook de vloeibare metalen in de ovens, de halffabricaten, grondstoffen, schroot en zelfs rechten op btw-teruggave zijn verpand aan Klesch-dochter Lassan.
Daardoor blijven de andere schuldeisers waarschijnlijk met lege handen achter, erkent curator Eshuis. ‘Als de opbrengsten van de verkoop van de waardevolle delen van Aldel vrij in de boedel zouden stromen, blijft er meer over om te verdelen onder de andere crediteuren.’ De handelscrediteuren vorderen ruim 25 miljoen van de aluminiumproducent. Ook de fiscus, het havenbedrijf Groningen Seaports en energieleveranciers Eon en Eneco hebben miljoenen tegoed.
Eshuis wijst erop dat waardevolle bedrijfsonderdelen vaker worden verpand aan financiers. ‘Dat komt voor bij 99 procent van de faillissementen. Alleen zijn het meestal de banken, die de onderpanden in bezit hebben. Omdat Aldel grotendeels was gefinancierd door het concern van Klesch zelf, is het niet zo gek dat hij de zekerheden in handen heeft.’
Lees het volledige artikel