Het aantal faillissementen in Nederland blijft in 2024 stijgen, met een toename van 36 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens gegevens van het CBS werden tot en met oktober 1.975 bedrijven en instellingen failliet verklaard, het hoogste aantal sinds 2016. Deze stijging is deels te verklaren door toenemende schuldenlasten in bepaalde sectoren, hoewel het algemene beeld van problematische schulden relatief stabiel lijkt.
Problematische schuldenlast stabiel, maar verschillen tussen sectoren
Uit de conjunctuurenquête van het CBS blijkt dat 6,3 procent van de bedrijven hun schuldenlast als problematisch beschouwt, hetzelfde percentage als in november 2023. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen sectoren. De horeca staat er het slechtst voor: ruim 14 procent van de horecabedrijven ervaart een problematische schuldenlast, een stijging ten opzichte van 12,2 procent een jaar eerder. Ook in de overige dienstverlening, cultuur, sport en recreatie, en detailhandel nemen de problemen toe.
De industrie en de sector informatie en communicatie zagen juist een lichte verbetering. Zo daalde het percentage bedrijven met problematische schulden in de industrie van 7,7 procent naar 6,4 procent en in de informatie en communicatie van 5,4 procent naar 3,6 procent.
Faillissementen per sector
De stijgende schuldenlast vertaalt zich niet overal evenredig in faillissementen. In de zakelijke dienstverlening en de sector informatie en communicatie nam het aantal faillissementen met bijna 50 procent toe. De industrie zag de kleinste toename met een stijging van 12 procent. Opvallend is dat de overige dienstverlening zelfs een daling van 8 procent kende, ondanks dat het aantal bedrijven met problematische schulden daar juist toenam.
Schuldenlast meer dragelijk voor de meeste bedrijven
Hoewel een klein deel van de bedrijven te maken heeft met problematische schulden, is voor de meerderheid de schuldenlast beheersbaar. Bijna 51 procent van de bedrijven geeft aan dat hun schuldenlast van een gewenste omvang is. Slechts 6 procent verwacht binnen een jaar hun schuldenlast op orde te brengen, terwijl ruim 20 procent aangeeft hiervoor één tot vijf jaar nodig te hebben.
Bedrijven in de verhuur en handel van onroerend goed hebben het minst vaak last van problematische schulden (2 procent), maar opvallend genoeg geeft bijna de helft van deze bedrijven aan dat hun schuldenlast in 2024 is gestegen. In andere sectoren, zoals detailhandel en zakelijke dienstverlening, is de schuldenlast vaker gedaald dan gestegen.
Horeca en detailhandel blijven kwetsbaar
Met name horecabedrijven lijken in de gevarenzone te verkeren. Slechts 33 procent van deze bedrijven beschouwt hun schuldenlast als van een gewenste omvang, vergeleken met ruim 61 procent in de sector informatie en communicatie. Ook de detailhandel blijft kwetsbaar: hoewel een groot deel een lagere schuldenlast rapporteert, ervaart 7,5 procent deze als problematisch, een stijging ten opzichte van 4,7 procent vorig jaar.