Cosmeticawinkelketen The Body Shop is in Nederland officieel failliet verklaard, zo maakte de rechtbank in Amsterdam bekend. Ondanks de financiële problemen blijven de 27 Nederlandse winkels voorlopig open, terwijl curator Cedric de Breet onderzoekt of een doorstart mogelijk is. De keten, bekend om zijn duurzame en dierproefvrije producten, heeft wereldwijd al geruime tijd te maken met zware financiële druk en felle concurrentie.
Winkels blijven voorlopig open
Hoewel het faillissement officieel is, blijven de Nederlandse winkels nog even toegankelijk voor klanten. De Body Shop heeft echter wel enkele beperkingen doorgevoerd: cadeaukaarten zijn sinds dinsdag niet meer geldig en klanten kunnen alleen nog via pin betalen. Ook de Nederlandse webshop is al maanden offline, officieel vanwege “geplande updates,” al vermoedt men dat technische en financiële problemen mogelijk een rol spelen.
Concurrentie en hoge kosten als oorzaak
The Body Shop in Nederland kampt, net als de Britse en Belgische tak, met stijgende kosten en hevige concurrentie. Met name merken als Lush en Rituals vormen sterke concurrenten, en de hoge kosten voor personeel en huur brengen extra druk. Daarnaast werd de Britse tak van de keten, die vorig jaar door de Duitse investeerder Aurelius werd overgenomen, eerder dit jaar ook failliet verklaard. Ook in België sloot de keten recentelijk zijn deuren na een faillissement.
Van duurzaam pionier naar strijd om voortbestaan
The Body Shop werd in 1976 opgericht in Engeland door Anita Roddick, een pionier op het gebied van dierproefvrije en duurzame cosmetica. In 2006 verkocht Roddick het bedrijf aan de Franse cosmeticagigant L’Oréal voor 950 miljoen euro. Tien jaar later, in 2017, besloot L’Oréal de keten te verkopen aan het Braziliaanse bedrijf Natura vanwege tegenvallende resultaten en toenemende concurrentie. Natura slaagde er echter niet in om de neerwaartse trend te keren. Rond de kerstperiode van vorig jaar belandde de keten in ernstige financiële problemen, vooral in de Europese markten.
Recentelijk werd ook bekendgemaakt dat de Australische en Noord-Amerikaanse onderdelen van The Body Shop nieuwe investeerders hebben gevonden, in een poging om het merk elders voort te zetten. De curator in Nederland, Cedric de Breet, laat voorzichtig weten dat er "belangstelling is" voor een overname, maar geeft nog geen zekerheid over een doorstart.
Toekomst onduidelijk voor de 150 medewerkers
Met 150 medewerkers verspreid over de Nederlandse vestigingen is het toekomstperspectief voor het personeel onzeker. Het faillissement van The Body Shop volgt op andere recente moeilijkheden binnen de retailsector, zoals het financiële probleem bij Blokker, dat deze week om uitstel van betaling vroeg. De ontwikkelingen rondom The Body Shop tonen de kwetsbaarheid van de retailsector, vooral in een tijd waarin consumenten voorkeur geven aan online winkelen en duurzame alternatieven.