De bekende Limburgse ijsproducent Dedert IJs, vooral beroemd vanwege de introductie van de dubbellikker in Nederland, is failliet verklaard. Het bedrijf, gevestigd in Roermond, produceerde jaarlijks tussen de 250 en 300 miljoen ijsjes, waaronder waterijsjes zoals raketjes, Fruitini's en smoothies. Ondanks deze omvang en populariteit kon de ijsfabrikant niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen en vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Advocaat Michiel Peeters is aangesteld als curator om het faillissement af te handelen.
Geschiedenis van een ijsimperium
Dedert IJs begon in de jaren vijftig als een klein familiebedrijf in een Rotterdamse bakkerij, opgericht door Pieter Dedert, zoon van een banketbakker. Nadat hij in de Verenigde Staten het concept van de dubbellikker, een ijsje op twee stokjes, had ontdekt, bracht hij dit idee naar Nederland. Dit bleek een schot in de roos en leidde tot de snelle groei van het bedrijf. Eind jaren zestig, toen Dedert IJs ook buitenlandse markten wilde bedienen, verhuisde de fabriek naar Roermond, waar het bedrijf zich verder uitbreidde.
Innovatie en creativiteit
Naast de klassiekers zoals de dubbellikker stond Dedert IJs bekend om zijn innovatieve smaken en samenwerkingen. Het bedrijf experimenteerde met frisse fruitvarianten, koffiesmaakijsjes en zelfs energiedrankijsjes. In samenwerking met topchef Hans van Wolde introduceerde Dedert ook culinaire ijsjes. Daarnaast kreeg voetbalclub Fortuna Sittard een eigen geel-groen clubijsje, wat de creativiteit en speelsheid van de ijsproducent onderstreepte.
Het einde van een ijsreus
Met 120 vaste medewerkers en nog eens 130 uitzendkrachten tijdens het hoogseizoen, was Dedert IJs een belangrijke werkgever in de regio. Toch bleek de concurrentiedruk en de veranderende markt te groot om het hoofd boven water te houden. Ondanks de enorme productiecapaciteit en de wereldwijde export, kon Dedert IJs zijn financiële problemen niet meer overwinnen. Het faillissement markeert het einde van een iconisch Nederlands ijsmerk dat generaties lang voor zomerse verfrissing zorgde.