De grote mestvergister was een prestigeproject voor de productie van biogas. De installatie, die sinds eind 2020 in bedrijf was, heeft te maken met grote financiële problemen en een schuld van ongeveer 25 miljoen euro. Het bedrijf achter de vergister kreeg eerder al uitstel van betaling, maar nu heeft de Rechtbank Oost-Brabant het faillissement uitgesproken.
Problemen bij de opstart
De mestvergister, gelegen op bedrijventerrein Poort 43, vergde een investering van 30 miljoen euro. Sinds augustus van dit jaar functioneerde de installatie op een laag pitje, omdat er simpelweg geen financiële middelen meer waren om de benodigde grondstoffen, zoals mest en groen- en voedselafval, aan te schaffen. Bewindvoerder Ben Arends gaf aan dat het bedrijf niet in staat was om de juiste materialen in te kopen, wat een directe impact had op de productie van biogas.
Conflict met bouwer Anaergia
Een belangrijke oorzaak van de problemen ligt in de conflicten met de bouwer van de installatie, Anaergia. Uit de jaarrekening van 2022 blijkt dat beide partijen elkaar beschuldigden van het niet nakomen van afspraken, wat resulteerde in schadeclaims van tientallen miljoenen euro's. Anaergia beweerde dat Blue Sphere er niet in slaagde om de installatie te voeden met de afgesproken grondstoffen, terwijl Blue Sphere de schuld legde bij Anaergia vanwege afwijkingen van het oorspronkelijke ontwerp.
Uiteindelijk kwam het tot een schikking waarbij Blue Sphere zich verplichtte tot een betaling van enkele miljoenen euro's. Volgens Arends hebben de juridische conflicten en de daaropvolgende problemen met de productie de financiële situatie van het bedrijf ernstig verslechterd.
Interesse in overname na faillissement
Ondanks de problemen functioneert de mestvergister volgens Arends goed, mits deze wordt voorzien van de juiste grondstoffen. Er is naar verluidt al eerder sterke interesse getoond door potentiële kopers, met 'forse biedingen' op de installatie. De verwachting is dat na het faillissement nieuwe kandidaten zich zullen melden om de installatie over te nemen.
Toekomst onzeker
Peter-Alexander Driessen, eigenaar van de grond waarop de installatie staat, wacht de verdere ontwikkelingen af. Blue Sphere Brabant heeft volgens hem slechts een kleine huurachterstand. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was betrokken bij de financiering van het project, met een mogelijke bijdrage van maximaal 152 miljoen euro over een periode van twaalf jaar voor de verkoop van biogas.
Het faillissement betekent een abrupt einde voor het bedrijf dat oorspronkelijk Israëlische aandeelhouders had en in 2019 nog in samenwerking stond met een Amerikaanse partij. De toekomst van de mestvergister in Sterksel hangt nu af van de interesse van nieuwe investeerders die de installatie mogelijk nieuw leven in kunnen blazen.