Voor vloerenbedrijf Vloerloods, bekend van diverse televisieprogramma's, is officieel faillissement aangevraagd. De aanleiding voor het faillissement was de fatale steekpartij waarbij mede-eigenaar Patrick K. zijn zakenpartner om het leven bracht.
Deze tragische gebeurtenis eind vorig jaar leidde tot een snelle neergang van het bedrijf, gevestigd in Kampen. Eind mei werden de ongeveer dertig werknemers abrupt naar huis gestuurd zonder verdere informatie of compensatie. CNV-onderhandelaar Martin van Eerde verklaarde aan Nu.nl: "Werknemers ontvingen geen salaris of vakantiegeld en hadden geen enkel vooruitzicht." Het faillissement is aangevraagd bij de rechtbank Overijssel.
Grote speler met miljoenomzet
Vloerloods was een van de grotere spelers in de vloerenmarkt met een miljoenenomzet en een grote showroom van 2.000 vierkante meter. De moord en de daaropvolgende veroordeling van Patrick K., die een celstraf van zeventien jaar kreeg opgelegd, trokken landelijke aandacht. Sindsdien verkeerde het bedrijf in een staat van onzekerheid en financiële problemen. De echtgenote van Patrick K., de officiële bestuurder, bereikte een akkoord over de verkoop van haar aandelen aan GSB Vastgoed, maar een overeenkomst met de nabestaanden van de overleden mede-eigenaar bleef uit.
Mogelijk doorstart
Achter de schermen werd hard gewerkt aan een doorstart, waarbij het personeel de lopende orders inventariseerde en mogelijke overnamegesprekken plaatsvonden. Helaas bleek het niet mogelijk om tot een definitieve overname te komen. "We waren heel dicht bij een overname, maar uiteindelijk kunnen we niet anders dan het faillissement aanvragen," aldus een woordvoerder van Vloerloods. De woordvoerder benadrukte dat een doorstart nog steeds wordt onderzocht: "We willen terug naar de basis en weer vloeren verkopen vanuit ons oorspronkelijke pand."
Het faillissement betekent dat de lonen van het personeel nu worden overgenomen door het UWV. De Belastingdienst krijgt voorrang boven particuliere schuldeisers, terwijl klanten zich bij de curator moeten melden om hun mogelijkheden voor een financiële uitkering te onderzoeken. Ondanks de forse schuldenlast blijft de exacte hoogte hiervan onduidelijk. Het faillissement laat tientallen klanten in onzekerheid over hun bestellingen en de toekomst van het bedrijf.