Het aantal bedrijfsfaillissementen in de Verenigde Staten is in 2024 fors gestegen en bereikte het hoogste niveau in veertien jaar. Maar liefst 694 bedrijven vroegen dat jaar faillissementsbescherming aan, blijkt uit cijfers van S&P Global.
Hoewel dat cijfer misschien bescheiden lijkt voor een economie van deze omvang, gaat het specifiek om middelgrote tot grote ondernemingen die formeel een faillissementsprocedure via de rechtbank starten — vaak onder de bekende Chapter 11- of Chapter 7-regeling. Kleinere bedrijven en zzp’ers blijven meestal buiten deze telling, zeker als ze hun schulden via andere wegen proberen te regelen. Dat maakt het aantal van 694 des te opvallender: het ligt zelfs hoger dan tijdens de coronapandemie, en is niet meer zo hoog geweest sinds 2010 – toen bedrijven nog worstelden met de nasleep van de financiële crisis van 2008.
Economische drukpunten stapelen zich op
De stijging wordt gevoed door een combinatie van factoren. Hoge rentes, aangescherpte kredietvoorwaarden en een terugvallende consumptie hebben geleid tot een perfect storm voor veel bedrijven. De periode van goedkoop geld lijkt voorbij, en dat voelen vooral ondernemingen met hoge schulden of een kwetsbaar bedrijfsmodel.
Opvallend is dat het aantal faillissementen tussen 2021 en 2022 juist sterk daalde, onder invloed van economische steunmaatregelen en lage rentes. Maar die tijdelijke ademruimte lijkt nu volledig verdwenen. In 2023 zagen we al een stijging naar 635 faillissementen, en die trend zette in 2024 stevig door.
Niet elk faillissement betekent einde verhaal
Toch betekent failliet gaan niet automatisch de stekker eruit. Meer dan 60 procent van de bedrijven die in 2024 bescherming zochten, deed dit met de intentie om hun schulden te herstructureren en door te blijven draaien. In veel gevallen gaat het dus om een herstart in plaats van een definitieve sluiting.
Sectoren onder druk
De klappen vallen niet overal even hard. De consumentensector – waarin bedrijven actief zijn met niet-essentiële goederen en diensten – had het het zwaarst, met 109 faillissementen. Deze sector kampt met terughoudende consumenten en is bovendien het slechtst presterende segment van de S&P 500 in het eerste kwartaal van 2025, met een verlies van 14%.
Ook de industriesector en de gezondheidszorg kregen flinke tikken, met respectievelijk 90 en 65 faillissementen.
2025: Een zorgwekkende start
De trend lijkt zich in 2025 voort te zetten. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen al 188 bedrijven kopje onder – het hoogste aantal voor een eerste kwartaal sinds 2010. Grote namen zoals F21 OpCo (eigenaar van kledingmerk Forever 21) en elektrische vrachtwagenfabrikant Nikola Corporation behoren tot de opvallendste slachtoffers.
Zolang de rente hoog blijft en kredietverstrekkers de teugels strak in handen houden, blijft het risico op nieuwe faillissementen reëel. Met een dreigende recessie op de loer en aanhoudende onzekerheid op de financiële markten, blijven de zorgen over bedrijfscontinuïteit onverminderd groot. Vooral het uitgezette economisch beleid van Trump zal de komende maanden van grote invloed zijn op het verdere verloop van het toenemend aantal faillissement in de Verenigde Staten.