Voor de herenmodebranche voelt het alsof de grote eik van het modebos omvalt. Duetz, een familiebedrijf dat behoort tot de oudste en meest gerenommeerde zaken van Nederland, redt het niet. Quality of Life bv, het moederbedrijf van Duetz waartoe ook Adam Brandstores behoorde, heeft het faillissement aangevraagd voor de in totaal twintig herenmodewinkels en twee webshops.
Failliet Duetz onderscheidde zich door gedegen kledingadvies
Duetz exploiteerde in Nederland vijf herenmodewinkels, onder meer in Zeist, Bilthoven en Hilversum. Het bedrijf richtte zich onder meer op exclusieve kleding van topmerken als Corneliani, Eduard Dressler en Tommy Hilfiger. Niks fast fashion die na een paar weken weer van het hangertje glijdt, Duetz onderscheidde zich door deskundig personeel dat klanten nog van echt gedegen advies kon voorzien. Er werkten zeventig medewerkers. Over hun lot is nog niets duidelijk.
Marskramer Duetz begon zaak in Wijk bij Duurstede
De geschiedenis van de zaak gaat ver terug, tot maar liefst 1857 toen de uit Duitsland afkomstige marskramer Bernard Willem Duetz (1822-1910) in Wijk bij Duurstede een winkel voor manufacturen opende. Opeenvolgende generaties wisten de zaak uit te breiden tot een keten die zich vooral in het Gooi een voortreffelijke reputatie wist te verwerven. In 1957 vierde de firma het eeuwfeest. Vijftig jaar later verleende koningin Beatrix Duetz ter gelegenheid van het honderdvijftigjarig bestaan het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke beschikking Hofleverancier’.
Coronacrisis torpedeerde nieuw business model failliet Duetz
De financiële situatie bij Duetz was al een paar jaar penibel. In 2018 namen de huidige eigenaren Pim en Astrid Duetz een aantal Adam Brandstores over. Deze zaken uit het middensegment kwamen beschikbaar als gevolg van het faillissement van de McGregor-keten. De poging van het Duetz-duo om via digitalisering en het omschakelen naar een omnichannel business model een diverser publiek te bereiken liepen door de coronamaatregelen in het honderd. In 2021 werd nog extra financiering aangetrokken maar dit overbruggingskrediet bleek niet toereikend.
Trots Duetz ging met bedelstaf rond
Uiteindelijk zat er voor het trotse Duetz niets anders op dan bij de crediteuren met de bedelstaf rond te gaan. In het kader van de aanvraag voor een WHOA-procedure werd hen gevraagd of zij bereid waren een deel van hun vorderingen weg te strepen. Omdat niet iedereen met de vereiste korting kon instemmen werd het faillissement onvermijdelijk. Het bankroet omvat in totaal twintig herenmodewinkels en twee webshops.