Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Reiswereld geschokt: FTI, op twee na grootste touroperator van Europa, failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  5 juni 2024
Mensen trekken er weer massaal op uit maar de sterk gestegen reislust heeft de FTI Group niet kunnen redden. De na TUI en DER Touristik grootste touroperator van Europa zag zich genoodzaakt maandag zelf faillissement aan te vragen. Het Nederlandse dochterbedrijf van de Duitse reisgigant wacht vrijwel zeker hetzelfde lot. Corendon heeft al aangeboden om gedupeerde vakantiegangers te helpen.

Onzekerheid voor medewerkers en passagiers van FTI Nederland

Op de website van FTI Nederland heerst nog altijd een onbezorgde vakantiestemming. Joyce, directeur Benelux, vertelt met een grote glimlach dat ze dol is op wintersport, Sam van het service center roemt het Spaanse menu (‘Altijd top!’) en collega Erwin raakt niet uitgepraat over die camperreis naar Amerikaanse natuurparken: ‘Er liepen zowel beren als bisons over de weg!’ Maar achter de schermen zullen de ongeveer vijftien medewerkers van FTI over hele andere onderwerpen praten dan hun favoriete vakantiebestemmingen.  Worden wij boventallig verklaard? Is er eigenlijk een sociaal plan? Krijg ik eind deze maand mijn salaris? En vooral: hoe zit het met onze reizigers?

Duizenden vakantiegangers dupe van faillissement FTI

De Duitse krantenkoppen beloven wat dit laatste betreft niet veel goeds. ‘Ferien-Disaster. FTI-Pleite! Hilfe, was wird aus unserum Urlaub?’ Gretig brengen de media reportages over het lot van de duizenden reizigers die als gevolg van het faillissement op verre vliegvelden dreigen te stranden. Daarnaast zijn er verhalen over passagiers die op het laatste moment hun reis in het water zien vallen en maar moeten zien of ze iets van hun geld terugkrijgen. Voor de Duitsers is het omvallen van FTI zoiets als het faillissement van OAD in 2013. Het in München gevestigde concern telde elfduizend medewerkers en boekte een jaaromzet van meer dan vier miljard euro.

Failliet FTI: prijsvechter met zwak eigen vermogen

In tegenstelling tot concurrenten zoals TUI worstelde FTI nog altijd met de gevolgen van de coronamaatregelen die de reissector platlegden. ‘FTI was nogal prijsagressief en verdiende naar verhouding weinig per vakantie met een relatief zwakke eigenvermogensbasis,’ aldus toerisme-expert Torsten Kirstges. Het leeuwendeel van de zeshonderd miljoen euro die het bedrijf van Berlijn aan coronasteun ontving moest nog worden terugbetaald. Het bedrijf was druk in de weer om nieuwe investeerders aan te trekken maar omdat goedkeuring van de deal uitbleef, ontstond er onzekerheid bij leveranciers. Zij eisten vooruitbetaling maar FTI kon niet aan de gestegen liquiditeitsvraag voldoen. Er zat niets anders op dan zelf het faillissement aan te vragen.

Faillissement FTI leidt tot reshuffle reissector

Het bankroet zal leiden tot een herschikking van de reissector. Torsten Kirstges: ‘De mensen zullen ondanks het faillissement van de FTI toch gaan reizen en de miljardentaart zal verdeeld worden onder de andere touroperators.’ Corendon Nederland anticipeert al op de nieuwe situatie. De touroperator uit Badhoevedorp heeft aangekondigd haar netwerk uit te breiden met nieuwe routes die vanaf een aantal Duitse vliegvelden vertrekken. Bovendien biedt Corendon door het faillissement van FTI gedupeerde reizigers de mogelijkheid om alsnog op vakantie te gaan. ‘Voor dezelfde prijs, op dezelfde data, naar hetzelfde hotel.’


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland