Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Forse toename aantal faillissementen eerste helft 2023 - vooral meer cafés en restaurants op de fles

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  6 juli 2023
Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2023 flink gestegen ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Vooral in de horeca, de detailhandel en de industrie gingen meer bedrijven bankroet. Dit heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekendgemaakt.

In totaal gingen in de eerste zes maanden van dit jaar 1636 bedrijven en instellingen failliet tegen 1006 in het eerste semester vorig jaar. Dat is een toename met ruim 60 procent. In juni was er zelfs bijna sprake van een verdubbeling van het aantal faillissementen tot 308.

De toename houdt onder meer verband met de inflatie. Bedrijven zijn flink meer geld kwijt aan bijvoorbeeld energie, lonen en inkoop. Veel ondernemers zeggen die hogere uitgaven niet of niet helemaal in hun prijzen te kunnen verwerken. Zij vrezen minder te verkopen als ze dat wel zouden doen.

Coronaschulden

Verder kampen veel ondernemers met hoge corona- en belastingschulden. Veel bedrijven kregen tijdens de pandemie steun van de overheid en mochten langer wachten met het betalen van belasting. Sinds 1 oktober 2022 moeten deze schulden worden terugbetaald. In totaal maakten volgens het Instituut Midden- en Kleinbedrijf zo’n 400 duizend bedrijven van deze regeling gebruik. Volgens het adviesbureau hadden in april van deze groep 64 duizend bedrijven nog steeds niets afbetaald.

Voor veel van deze bedrijven betekende de coronasteun uitstel van executie, meent bedrijfseconoom Robert Jan Blom. “Je hebt het dan over bedrijven die anders ook failliet waren gegaan omdat ze gewoon slecht draaiden. De steun bood hen een vangnet. Nu moeten ze alsnog terugbetalen en dat komt extra hard aan,” aldus deze expert op het gebied van faillissementen en schuldsaneringen.

Het aantal faillissementen in Nederland zit al sinds het laatste kwartaal van 2022 in de lift. In 2020 en 2021 was er sprake van een substantiële daling. Dat was vooral te danken aan de coronasteun. Na de beëindiging daarvan bleef het aantal bedrijven dat bankroet ging in eerste instantie laag. Uiteindelijk steeg het aantal faillissementen in heel 2022 met 14 procent tot 2273.

Dit aantal is overigens nog steeds laag. In 2019, het laatste jaar voor de start van de pandemie, gingen in Nederland 4263 bedrijven bankroet.

Vertekenend beeld

Vooral in de horeca, de industrie en de detailhandel gingen in het eerste helft van 2023 meer bedrijven over de kop.

Het aantal failliete cafés en restaurants kwam uit op 132. Dat is ruim drie keer zoveel als in de eerste zes maanden vorig jaar. Volgens Koninklijke Horeca Nederland wordt deze toename veroorzaakt door de ‘torenhoge inflatie, grote personeelstekorten en enorme huurstijgingen’.

Niet alleen de horeca kampt met personeelskosten, in tal van sectoren zitten bedrijven met vacatures. Tekorten die de suggestie wekken dat het economisch erg goed gaat, aldus Blom. Maar dat beeld is volgens hem vertekenend. “Het vertrouwen van de consument in de economie is matig.”

In de industrie verdubbelde het aantal faillissementen de eerste helft dit jaar tot 142. Daarbij gaat het volgens Blom niet zozeer om grote fabrikanten, maar vooral om zzp’ers en andere kleine maakbedrijven.

Webwinkels onderuit

In de detail- en groothandel steeg het aantal faillissementen met 75 procent tot 316. Dit behelst ook webwinkels. Blom: “Tijdens corona zijn veel mensen online iets begonnen. Die maakten een redelijke start – iedereen kocht via het internet. Maar nu winkelen veel consumenten weer fysiek en kunnen deze eenpitters zichzelf vaak niet meer bedruipen.”

Op provinciaal niveau telde Zuid-Holland het eerste semester van 2023 de meeste faillissementen, liefst 322. In Groningen en Zeeland steeg het aantal bedrijven dat bankroet ging – respectievelijk 47 en 19 procent - relatief gezien het meest.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland