Alles konden ze fiksen, beweerden ze. Smartphones, laptops, tablets. Maar hun eigen verhalen bleken te vergezocht om te repareren. De Fixers deden zich voor als een buitengewoon succesvol bedrijf dat kapitaal nodig had om de verdere groei te kunnen financieren. In werkelijkheid had het bedrijf nooit een cent winst gemaakt, zo constateert de curator in zijn gisteren verschenen faillissementsverslag.
Fixers beloofde alle mobiele apparaten te fiksen
Half november vorig jaar begroette het publiek van RTL’s Business Class hem nog met een warm applaus. Gekleed in een blauwe blazer en een smetteloos wit overhemd vertelde directeur Marcel Honsbeek op kalme, zelfverzekerde toon over zijn bedrijf, Fixers. ‘Een mooie naam, Fixers,’ moedigde presentator Harry Mens hem aan. ‘Wat fiks je nou precies?’ Nou, zei Honsbeek, zo’n beetje alles. ‘Mobiele apparaten. Smart phones, tablets, computers, gaming consoles. Onze slogan is: jouw device, zo gefikst!’
Fixers: wij willen het Carglass van de mobiele apparaten worden
In die sterk concurrerende markt die ook de verkoop van refurbished apparaten omvatte, presenteerde Fixers zich als ‘de grootste gecertificeerde reparatieketen van Nederland’, als een groeidiamant. Opgericht in 2017 wilde de onderneming dit jaar echt stappen zetten. De dertien vestigingen moesten uitgroeien tot een landelijk dekkend netwerk van servicepunten waar klanten binnen maximaal dertig minuten hun iPhone konden laten repareren. ‘We willen het Carglass van de mobiele apparaten worden,’ aldus directeur Honsbeek.
Curator: Fixers is nooit winstgevend geweest
Turend naar de aanlokkelijke verre horizon bleef Honsbeek blind voor de krasjes die op de voorruit van Fixers waren verschenen, barstjes die misschien wel vanaf het prille begin in het glas verborgen zaten. ‘Ons bedrijf staat erg goed,’ hield hij potentiële investeerders voor. ‘Product staat, propositie staat, we hebben een geweldig team.’ De feiten lagen iets genuanceerder. ‘Gefailleerden en specifiek Fixers B.V. hebben nimmer winstgevend gedraaid,’ aldus de curator die gisteren zijn eerste faillissementsverslag publiceerde.
Harry Mens over investeren in failliet Fixers: ‘Redelijk risicoloos’
Het faillissementsverslag steekt schril af bij het verhaal dat Honsbeek over het voetlicht van RTL 5 bracht. Al vanaf de start hadden de verliezen van Fixers B.V. min of meer gelijke tred gehouden met de omzet. In 2018 werd €140.000 verloren op een omzet van € 690.000; 2022 werd afgesloten met een verlies van twee miljoen euro op een omzet van 2,8 miljoen. Terwijl zijn bedrijf al jaren dieprode cijfers schreef, probeerde de Fixers-bestuurder de Business Class-kijker te verleiden om met bedragen vanaf duizend euro deel te nemen aan een obligatielening. ‘Een redelijk risicoloze affaire,’ oordeelde Harry Mens bereidwillig.
Failliet Fixers start door onder dezelfde naam
Mogelijk was de doorgaans zo kritische geest van de gastheer verblind door het feit dat Fixer-investeerder Michiel Mol is getrouwd met zijn dochter, Marlous Mens. Hoe het ook zij, het pr-praatje sloeg aan. Via mkb-beurs NPEX wist Fixers voor het eind van het jaar twee miljoen op te halen. Deze beleggers kunnen nu aansluiten bij de lange rij crediteuren die, vermoedelijk vergeefs, hopen dat de fiscus en de bank nog een paar kruimels in de boedel achterlaten. Onder dezelfde naam maar met een andere eigenaar, maakt Fixers over een paar weken wél een doorstart. Want dat er in de gefragmenteerde reparatiemarkt ruimte is voor ‘een Carglass’, zal niemand betwisten. De curator wijt het faillissement van Fixers vooral aan ‘verschillende tactieken en ‘een achteraf onjuiste beslissing’ om de relatie met Apple te wijzigen.