Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Meer faillissementen in mei; horeca spant de kroon

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  7 juni 2023
HILVERSUM – Het aantal faillissementen blijft stijgen. In mei gingen 321 bedrijven bankroet. Dat is een toename met ruim een derde ten opzicht van april en het hoogste aantal faillissementen sinds juni 2020. Dit heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekendgemaakt.

Gemeten over de eerste vijf maanden van 2023 was de groei nog groter; er gingen liefst 1331 bedrijven over de kop, een stijging van 56 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar.

Veel bedrijven leggen het loodje omdat ze kampen met hoge schulden. Volgens het CBS gaat het daarbij om zo’n vijf- tot tienduizend ondernemingen.

Uit onderzoek van het statistiekbureau blijkt dat bedrijven meer geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld energie, lonen en inkoop. Veel ondernemers zeggen die hogere uitgaven niet of niet helemaal in hun prijzen te kunnen verwerken. Zij vrezen minder te verkopen als ze dat wel zouden doen. Ook zegt een deel van de bedrijven dit niet te kunnen doen, omdat de prijzen zijn vastgelegd.

Belastingschulden

Verder kampen veel ondernemers met hoge corona- en belastingschulden. Bedrijven mochten tijdens de pandemie langer wachten het betalen van belasting. Sinds 1 oktober 2022 moeten deze schulden worden terugbetaald. In totaal maakten volgens het Instituut Midden- en Kleinbedrijf zo’n 400 duizend bedrijven van deze regeling gebruik. Volgens het adviesbureau hadden in april van deze groep 64 duizend bedrijven nog steeds niets afbetaald.

Vooral in de horeca, de bouw en in de transportsector was de stijging van het aantal faillissementen significant.

In de horeca werden in mei 33 bedrijven failliet verklaard. Dat is ruim het dubbele van de maand daarvoor. Met name cafés en restaurants gingen bankroet.

Banken terughoudend

“Ondanks dat gasten de horeca weer goed weten te vinden, hebben veel ondernemers het nog steeds financieel zwaar,” aldus een woordvoerder van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. “Dit heeft naast de gevolgen van de coronacrisis onder andere te maken met de inflatie in de vorm van stijgende inkoopkosten, prijzen van energie en personeel en hogere huren. Door stapeling van deze effecten horen we regelmatig van onze leden dat zij geen banklening meer van  kunnen krijgen. Een gevolg daarvan is dat we de faillissementen in de horeca de laatste tijd toe zien nemen.”

In de bouw gingen in mei 46 bedrijven failliet tegen 28 de maand daarvoor. Vooral de nieuwbouw heeft het zwaar. Door onder meer de hogere rente, hoge materiaalkosten en energieprijzen en de lagere economische groei daalt de bouw van het aantal nieuwe woningen en projecten flink.

De stijging van het aantal faillissementen is geen echte verrassing.  Zo voorspelde kredietverzekeraar Atradius in maart al een toename van het aantal faillissementen in 2023 met 80 procent tot 4400. Atradius refereerde daarbij onder meer aan het toenemende aantal claims wegens betalingsachterstanden.

“Ten opzichte van onze voorspelling valt de stijging de afgelopen maanden nog mee,” concludeert  Theo Smid, senior econoom bij kredietverzekeraar Atradius. Maar hij sluit een snellere stijging in de rest van dit jaar niet uit. “Vanaf 1 juli gaat de Belastingdienst actief geld terugvorderen bij bedrijven die nog helemaal geen regeling hebben getroffen voor terugbetaling van uitgestelde belastingheffingen. Dat betreft een grote groep ondernemingen. Die kunnen het wel eens erg moeilijk krijgen.”


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland