Opnieuw heeft Key Music, een van Nederlands grootste muziekwinkelketens, het niet gered. De in Nederland en België actieve zaak ging in 2019 op de fles. Vastgoedondernemer én Wild Romance-drummer Jan ’t Hoen nam het bedrijf over maar vorige week moest ook hij de stekker uit de onderneming trekken.
Laatste winkels van Key Music moeten deuren sluiten
Waar kun je in het internettijdperk nog een scala aan muziekinstrumenten uitproberen én gratis tips krijgen van een verkoper die echt weet waar hij het over heeft? Dat kan, dat kón beter gezegd, bij Key Music. De franchisewinkels meegerekend telde de keten op zijn hoogtepunt 26 winkels waar klanten naar hartenlust drumstellen, saxofoons, elektrische gitaren en deejaysets konden testen. Op het laatst waren er nog zes zaken over, drie in Nederland, drie in België. Vorige week moesten ook deze winkels de deur sluiten.
Key Music staat bekend als een mekka voor muziekliefhebbers
Voor muzikanten betekent de sluiting van Key Music veel meer dan een inwisselbare naam die van een gevel verdwijnt. Met Key Music valt een icoon om. Het bedrijf omvat ook Rock Palace, de muziekwinkel in het centrum van Den Haag die is 1985 werd geopend door twee leden van de Golden Earring, Cesar Zuiderwerk en Rinus Gerritsen. In het pand aan de Torenstraat kwamen talloze artiesten hun nieuwe instrumenten bespelen. Krezip, Bon Jovi, De Dijk, Candy Dulfer en Bløf traden live op in de zaak die faam verwierf als ‘een mekka voor muziekliefhebbers’.
Key Music groeit uit tot grote keten in Benelux
De eigenaar van Rock Palace was BMI, een groothandel en importeur van muziekinstrumenten. Eind jaren negentig werd BMI ook eigenaar van Key Music. De Nederlandse groothandel nam de onderneming over van Franky Dedeyne, een toetsenist met een commercieel instinct die in 1992 in Sint-Niklaas met een Key Music-winkeltje begon. Onder regie van Dedeyne, die de zaak blijft leiden, groeit Key Music uit tot een keten die, na de overname van concurrent Feedback in 2013, in de meeste grote steden van de Benelux aanwezig is.
In 2016 nam vastgoedondernemer Jan ’t Hoen Key Music over
Ondanks de sterke propositie van stenen winkels waar je een assortiment aan topinstrumenten kunt bespelen voordat je tot aankoop besluit, lukt het Key Music niet uit de financiële gevarenzone te blijven. In 2016 volgt een overname door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment. Drie jaar later gaat Key Music failliet waarop Jan ’t Hoen aantreed. De dynamische vastgoedondernemer betaalt naar schatting vijf miljoen euro voor de Nederlandse tak van Key Music en krijgt ook de aandelen van de Belgische tak in zijn bezit. ’t Hoen is al jaren een bekend figuur in de muziekscene. Hij heeft zich laten volgen door een filmmaker die vastlegde hoe ’t Hoen, als zakelijk leider én drummer, probeerde Herman Broods band Wild Romance te reanimeren. De film Buying the band – die op YouTube is te zien - bereikt cultstatus in Nederland. Met hetzelfde onverwoestbare optimisme waarmee hij zijn bandleden aanstuurt, begint ’t Hoen aan zijn klus bij Key Music.
Key Music vroeg vorige week zelf faillissement aan
Aanvankelijk lijken zijn plannen om te groeien naar een keten met veertig winkels succesvol. Tot de coronacrisis toeslaat. Dankzij de steunmaatregelen van de overheid kunnen de verkopers met hun grote expertise worden behouden maar langzaam maar zeker ontstaan er problemen in de logistieke keten. Orders op krediet worden door leveranciers niet meer geaccepteerd. Via het web wordt er minder omgezet waardoor er te weinig liquide middelen binnenkomen om de voorraden op niveau te houden. Met een afslankoperatie probeert ’t Hoen de boel nog te redden maar het mag niet meer baten. Vorige week sprak de rechter in Amsterdam het (door de onderneming zelf aangevraagde) faillissement uit.