Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Muziekwinkelketen Key Music failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  19 juni 2019
Key Music, een van Nederlands grootste muziekwinkelketens, is door de rechtbank Rotterdam failliet verklaard. Key Music telt in Nederland acht vestigingen. Daarnaast zijn er tien filialen in België en een in Frankrijk. Onder het faillissement valt ook Rock Palace, de iconische muziekwinkel in het centrum van Den Haag die is opgericht door twee leden van de Golden Earring.

Geopend door Cesar Zuiderwerk en Rinus Gerritsen



Het nieuws komt vooral in Den Haag hard aan. Rock Palace, de plaatselijke vestiging van Key Music, werd in 1985 geopend door drummer Cesar Zuiderwerk en bassist Rinus Gerritsen van de Golden Earring. Het fraaie, halfronde pand aan de Torenstraat groeide in de loop der jaren uit tot een ontmoetingsplek voor muzikanten. Talloze artiesten kwamen er over de vloer om nieuwe instrumenten uit te proberen. De Dijk, Krezip, Bon Jovi, Bløf en Candy Dulfer speelden er live en volgens de overlevering zijn de carrières van Anouk, Kane en Di-rect er begonnen. Tim Akkerman van Di-rect werkte zelfs in de gitaarwinkel die hij kenschetste als ‘een walhalla voor muziekliefhebbers’.

Verschillende winkelformules

Key Music bestiert verschillende winkelformules: kleinere ‘city- en express stores’ en ‘experience stores’ waar klanten alle mogelijke instrumenten kunnen vinden. In Nederland is Key Music onder meer gevestigd in Amsterdam, Apeldoorn, Leeuwarden, Den Haag en Rotterdam. Het bedrijf beheert ook een groothandel in bekende instrumentenmerken als Ampeg, Mackie en Martin. Key Music werd in 1969 opgericht. Ook in 2016 raakte het bedrijf in financiële problemen. Daarop werd de onderneming overgenomen door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment samen met het eigen management.

Groeistrategie

Na deze buy-out werd onder directeur Francky Dedeyne ingezet op ‘een substantiële versterking van Key Music binnen de Europese muziekmarkt’. Pijlers van de groeistrategie waren de klantgerichte service en de synergie tussen de on- en offline verkoop. ‘Veel klanten oriënteren zich via internet en komen vervolgens naar de winkel om een aankoop te doen,’ aldus Dedeyne, zelf een niet onverdienstelijk toetsenist. In september 2017 werd een Eindhovense branchegenoot overgenomen en nog in maart vorig jaar werd in Valenciennes de eerste vestiging in Frankrijk  geopend. ‘We zullen als gerenommeerd merk zorgen dat we nog lang niet uit het straatbeeld verdwijnen,’ verklaarde de ceo bij die gelegenheid in een interview.

Schulden in een paar jaar tijd verviervoudigd

Het heeft er alle schijn van dat deze strategie althans voor Nederland faliekant is mislukt. Uit de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarverslagen blijkt dat Zingerzangers Nederland bv – de failliete vennootschap waar grote Nederlandse vestigingen onder vallen – de kortlopende schulden steil heeft zien oplopen. In een paar tijd verviervoudigde deze leningen: van 2,1 miljoen in 2015 tot 8,7 miljoen in 2017. Als curator is mr Sjoerd Warringa van Ten Holter Noordam Advocaten uit Rotterdam benoemd. 

Meer faillissement nieuws
Failliet per provincie week 17 - 2025 Van de redactie | maandag 28 april 2025
Failliet zonnewarmtebedrijf Azteq maakt doorstart solarmagazine.nl | maandag 28 april 2025
Na doorstart verhuist restaurant Sense naar Vught dtv nieuws | vrijdag 25 april 2025

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland