De economie mag zich dan snel herstellen, Rabobank is er nog niet gerust op. De bank zet vijfhonderd miljoen euro opzij om de risico’s af te dekken in geval bedrijven failliet gaan. Rabo maakt zich vooral zorgen over de recreatiebranche en de horeca: ‘We denken dat bepaalde bedrijven toch nog problemen krijgen.’
Winst Rabo stijgt naar recordbedrag van 3,7 miljard
Aan geruststellende cijfers geen gebrek deze week. Het CBS rapporteerde dat de Nederlandse economie in 2021 de grootste groei in meer dan twintig jaar realiseerde: 4,8 procent. Tegelijkertijd meldde het CBS dat het aantal faillissementen in januari verder was gedaald. Er gingen 111 bedrijven en instellingen failliet, 21 minder dan in december vorig jaar. En ook in het jaarverslag van de op één na grootste bank van Nederland was goed nieuws terug te vinden. Rabobank zag de winst in 2021 stijgen naar het recordbedrag van 3,7 miljard, vier keer zoveel als in 2020.
Rabo stopt ook in 2022 vijfhonderd miljoen in stroppenpot
De hoogte van de winst kan deels worden verklaard doordat, anders dan verwacht, de stroppenpot vorig jaar bijna niet aangesproken hoefde te worden. Rabo had voor 2021 474 miljoen opzijgezet om de financiële risico’s van omvallende klanten te beperken. Dit geld kon nu bij de winst worden opgeteld. Hoewel de zich krachtige herstellende economie lijkt te voorspellen dat de winst van de bank dit jaar opnieuw hoog kan uitvallen, blijft Rabo voorzichtig. Ook voor 2022 wordt de stroppenpot tot de rand toe gevuld met vijfhonderd miljoen.
Rabo: ‘Bepaalde bedrijven krijgen toch nog problemen’
NOW-steun die moet worden terugbetaald. De Belastingdienst die geen uitstel meer verleent. Vastgoedeigenaren die de huren weer tot pre-coronaniveau gaan optrekken. Met de terugkeer van de bedrijvigheid gaan voor ondernemers ook de lasten weer stijgen. Velen van hen hebben nog oude vorderingen openstaan terwijl ze de afgelopen jaren op hun eigen vermogen zijn ingeteerd. ‘Wij verwachten een na-ijleffect,’ zegt Bas Brouwers, financieel bestuurder in NRC. ‘We denken dat bepaalde bedrijven toch nog problemen krijgen. Voor sommigen zal straks de omzet toch tegenvallen en blijft het een probleem om de kosten te dekken.’ Rabo is het meest beducht voor de horeca, de evenementenbranche en de vrijetijdssector. Vastgoedeigenaren die zich in deze kwetsbare markten bewegen, kunnen ook rekenen op extra aandacht van de bank.