Onbehoorlijk bestuur lijkt een belangrijke oorzaak te zijn geweest van het faillissement van twee onderdelen van luxe sportautofabrikant Spyker. Sinds begin 2020 zijn Spyker Services bv en Spyker nv beiden failliet gegaan. Jaarrekeningen ontbreken en de administratie is wegens wanbetaling door Exact verwijderd, schrijft de curator in zijn net gepubliceerde faillissementsverslag.
Victor Muller: de geur van natte mist en mislukking
De tijden dat Victor Muller tijdens een autoshow strak in het pak grijnzend uit een glimmende Spyker bolide stapte zijn allang voorbij. De naam van de eens zo flamboyante ondernemer duikt de laatste jaren alleen nog op in kleine miezerige berichten op de achterpagina van de financiële bijlagen. Aan de jurist die een fortuin verdiende door kledingbedrijf McGregor naar de beurs te brengen, kleeft tegenwoordig de geur van natte mist en mislukking. En deze reuk is gisteren nog indringender geworden: curator Dennis Steffens bracht naar buiten dat er bij twee failliete onderdelen van het Spyker-imperium sprake was van onbehoorlijk bestuur.
De herrijzenis van Spyker Cars berustte op een broos fundament
Spyker kwam voort uit de samenwerking tussen Muller en de Naardense ontwerper Maarten de Bruijn. De laatste sleutelde halverwege de jaren negentig in de garage van zijn ouders een ambitieuze sportwagen in elkaar. Muller zette zijn schouders eronder. Hij wist de merkrechten te krijgen van Spyker, het roemruchte Nederlandse automerk dat in 1926 failliet ging, en een paar jaar en de nodige investeringen later kon De Bruijns prototype als een moderne klassieker de schuur uitrijden. Met een aantal opeenvolgende modellen wist Spyker indruk te maken in de autowereld. In 2005 verliet De Bruijn de onderneming om zich op speedboten toe te leggen. Enige tijd later bleek de glorieuze wederopstanding van Spyker Cars op een broos fundament te berusten.
Spyker Cars: schimmig spel op een schaakbord vol vennootschapjes
Sindsdien speelt Victor Muller een schimmig spel op een schaakbord vol bv’tjes, nv’tjes en holdings die ondoorzichtige en afwisselende bondjes met elkaar aangaan. In het faillissementsverslag van curator Steffens komen onder meer Spyker Services bv, Spyker nv, Spyker Cars Ltd., Spyker USA LLC, Spyker Events & Branding bv, Spyker Design, Spyker Bonds Ltd. en Spyker IP BV aan bod. Op 23 maart 2020 is Spyker Services bv failliet verklaard, op 13 januari dit jaar volgde Spyker nv. In het web van vennootschappen heeft de curator – na 400 uur en 39 minuten uitpluiswerk – nu een duidelijk patroon herkend: onbehoorlijk bestuur.
Exact vernietigde administratie Spyker Cars wegens wanbetaling
Zo kwam de curator erachter dat de boekhouding zoek was. ‘Gebleken is ook dat de administratie die gevoerd werd via Exact wegens wanbetaling verwijderd is door Exact en derhalve niet meer beschikbaar is,’ schrijft hij. Verzoeken aan Muller om op een andere manier inzicht te geven zijn tot op heden niet gehonoreerd. Verder blijkt dat beide vennootschappen de deponeringsplicht hebben verzaakt. Er ontbreken jaarrekeningen ‘en dat brengt met zich dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur,’ aldus Steffens in zijn faillissmentsverslag.
Spyker Cars: schuld aflossen door verkoop van merkrechten
‘Tevens geldt het wettelijke vermoeden dat dit onbehoorlijk bestuur een belangrijke oorzaak is van het faillissement,’ noteert hij. Als de rechter dit oordeel overneemt, kan Muller persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. De vorderingen op de ondernemingen, waarover vanwege hun verwevenheid gezamenlijk verslag wordt gedaan, bedragen 1,5 miljoen euro. Of het van een aansprakelijkstelling komt, is echter nog de vraag. Steffens lijkt met zijn dreigende constatering vooral de pressie op Muller te willen opvoeren. De verkoop van de merkrechten van Spyker zou voldoende kunnen opleveren om de schulden af te lossen.