De directeur van het Brabantse bedrijfje CT-Plus dat schuldeisers voor vijftien miljoen euro dupeerde krijgt een werkstraf van 160 uur. CT-Plus uit Waalre ging in 2018 failliet. De financieel directeur van CT-Plus is niet akkoord gegaan met een werkstraf.
Failliet CT-Plus weet aanvankelijk de omzet te verdubbelen
CT-Plus gaat in het voorjaar van 2011 van start in het net onder Eindhoven gelegen villadorp Waalre. Op zijn zolderkamer richt de jonge HTS-ingenieur Robert-Jan van C. een onderneming op die zich toelegt op advies, communicatie en uitvoering van civiele techniekprojecten. Aanvankelijk verlopen de zaken voorspoedig rond de grond-, weg- en waterprojecten die CT-Plus uitvoert. Van C. kan medewerkers aannemen, groeit uit zijn jasje en verhuist naar een bedrijfspand in Oirschot. De omzet verdubbelt binnen twee jaar: van € 3.126.940 in 2015 tot € 7.468.987 in 2017.
Extern onderzoek naar faillissement CT-Plus
In het eerste kwartaal van 2018 loopt het alsnog helemaal fout. Van C. wijt het aan groeipijnen, gaten in de cashflow. In de boekhouding is een miljoenenschuld ontstaan. Tot de crediteuren behoren onder meer de Belastingdienst, het UWV en oud-medewerkers die nog salaris te goed hebben. Het bedrijf glijdt weg ‘door het uitblijven van betalingen door de grootste debiteur,’ zo klinkt het in het faillissementsverslag. Curator Floris Dix weet op dat moment niet of hiermee het hele verhaal is verteld. In zijn verslag kondigt hij aan een externe deskundige opdracht te geven een onderzoek te doen naar de oorzaken van het faillissement. Dix vermoedt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.
CT-Plus: financieel directeur betwist conclusie curator
Behalve door Robert-Jan van C. werd CT-Plus ook geleid door een financieel directeur, de 59-jarige Martin van H., een voormalige partner van PwC die onder de opvallende naam Capo di Capi Servicio een accountantskantoor bestiert. De conclusie van de externe deskundige dat CT-Plus niet heeft voldaan aan de administratieplicht wordt door Van H. betwist. Dix schrijft dat hij met de advocaat van Van H. en met andere betrokkene vergeefs overleg heeft gevoerd over een schikking. Die zaak zal nu door de rechter worden opgepakt. Robert van C. koos wel eieren voor zijn geld. Hij komt weg met een werkstraf van 160 uur.