De FIOD is een onderzoek gestart naar het faillissement van het Brabantse bedrijf CT-Plus. CT-Plus, dat zich toelegde op advies en realisatie van civiele techniekprojecten, ging in maart 2018 failliet. De curator vermoedt nu dat er sprake is van paulianeus handelen. Vlak voor het bankroet is de onderneming kaalgeplukt. Het tekort is opgelopen tot 10,4 miljoen euro. Onderzocht wordt of de eigenaar hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld.
Wanbeleid oorzaak faillissement CT-Plus.
De eerste indruk van curator Floris Dix was dat CT-Plus ten onder was gegaan als gevolg van liquiditeitskrapte. Op 18 april 2018 zei hij tegen het Eindhovens Dagblad dat er mogelijk te weinig geld in kas was als gevolg van discussies met ontevreden opdrachtgevers. Twee jaar en vele onderzoeken later trekt Dix een heel andere, ernstige conclusie: wanbeleid was de oorzaak van het faillissement van CT-Plus.
Civiele techniek vanuit in zolderkamer
In het weelderige dorp Waalre schoot CT-Plus in voorjaar van 2011 uit de startblokken. De aan de HTS in Den Bosch geschoolde ingenieur Robert-Jan van C. vestigde in zijn zolderkamer een onderneming die zich zou gaan specialiseren in civiele techniekprojecten, en dat in de breedste zin van het woord. Advies, communicatie en uitvoering van grond-, weg- en waterprojecten en nog veel meer: ‘CT-Plus staat voor alles wat de civiele techniek te bieden heeft,’ luidde de ronkende tekst van het bedrijfsprofiel.
CT-Plus zag omzet verdubbelen
Aanvankelijk verliepen de zaken voorspoedig. Van C. nam tal van medewerkers aan en verruilde zijn zolderkamer voor een bedrijfspand: CT-Plus trok naar het aan de noordwestelijke kant van Eindhoven gelegen Oirschot. Volgens het faillissementsverslag steeg de omzet van € 3.126.940 in 2015 naar € 7.468.987 in 2017, al merkt de curator daarbij op dat de cijfers van 2017 niet zijn gecontroleerd.
Van C. weigerde met curator mee te werken
In het eerste kwartaal van 2018 ging het mis. ‘Door het uitblijven van betalingen door de grootste debiteur,’ aldus het verslag van Floris Dix. In maart was het helemaal over en uit voor de onderneming waar inmiddels circa 55 mensen werkten. Hoe dat zo snel kon gaan? Dix moest er maar naar gissen. Tot stijgende frustratie van de curator weigerde Van C. hem voldoende inzicht te geven in de administratie: ‘De medewerking van de bestuurder blijft ondanks gedane toezeggingen uit,’ noteert hij in oktober 2019. Een half jaar later klinkt het: ‘De bestuurder heeft zich tot op heden niet c.q. onvoldoende ingespannen waardoor de incasso van debiteuren is gefrustreerd.’
Tekort van 10,4 miljoen euro
Dix, die verbonden is aan het in Best gelegen kantoor van Turnaround Advocaten, zette er een tandje bij en schakelde een forensisch accountant in. Uit het onderzoek rijst nu een verdacht beeld op. ‘De curator heeft geconstateerd dat er vlak voor faillissement grote bedragen zijn overgemaakt aan verschillende bv’s van de toenmalig financieel directeur van CT-Plus,’ schrijft Dix. Uit verdere analyse, onder meer van de FIOD, moet blijken of er sprake is paulianeus handelen. Mogelijk wordt Van C. persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het totale tekort van 10,4 miljoen euro.
Van C. regelde met valse papieren een hypotheek
Van C. heeft zichzelf ook op een andere manier verdacht gemaakt. In 2015 wist hij bij Obvion, een dochterbedrijf van Rabobank, met vervalste papieren een hypotheek van negen ton te regelen. Met de hypotheek kocht Van C. in Waalre een riant optrekje. Een paar jaar later kreeg de bank argwaan. De Rabodochter deed aangifte wegens misleiding. Volgens de rechter staat vast dat de documenten vervalst zijn. Deze strafzaak, waarbij Van C. terecht staat wegens oplichting en valsheid in geschrifte, dient later dit jaar.