Zelfs als je je bedrijf Ziel noemt kun je ter ziele gaan. Die pijnlijke constatering blijft er over voor Marleen Vogelaar, een bevlogen ondernemer die haar ziel en zaligheid stak in Ziel, het bedrijf dat de kledingindustrie moest verduurzamen. Hoewel ze miljoeneninvesteerders wist aan te trekken, is de onderneming uit het noorden van Groningen een week geleden failliet verklaard.
De ‘gamechangers van de kledingindustrie’ zijn failliet
‘Een impactvolle oplossing om de kledingindustrie te verduurzamen. Een wereldwijd uniek techplatform. Een prachtig voorbeeld van hoe technologie een industrie ten goede kan veranderen.’ Als de Economic Board Groningen in april 2020 bekendmaakt miljoenen te gaan steken in een klein kledingbedrijfje uit Bedum laten de ronkende woorden van de sprekers de lucht trillen. Simone Brummelhuis van Borski Fund dat samen met het Duitse Purpose Ventures en het GROEIfonds voor Noord-Groningen vier miljoen euro in Ziel investeert, betitelt het onderneminkje als ‘de gamechangers van de kledingindustrie’. Een andere investeerder roemt de mogelijkheden van Bedum – tot dan vooral bekend van de zuivelcoöperatie en de wieg van Arjan Robben – om de eerste on demand kledingfabriek van Europa te faciliteren. In het leiderschap van oprichter en ceo Marleen Vogelaar wordt alle vertrouwen uitgesproken.
De belofte van Ziel: verduurzaming van de kledingindustrie
Het idee dat zoveel enthousiasme opwekt klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dankzij Ziel zal er een eind komen aan de milieubelasting die de kledingindustrie veroorzaakt. De afvalberg van afgedankte fast fashion-artikelen zal vanzelf oplossen. Jurkjes en topjes die uit de mode zijn hoeven niet meer te worden weggegooid: ze worden eenvoudigweg niet meer gemaakt. Waarom niet? Omdat merken straks via Ziel alleen nog maar on-demand zullen leveren. Ziel biedt hen een kledingfabricageplatform dat collecties op maat creëert voor merken, retailers en talent, zo heet het. ‘Door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, kunnen we met ons platform straks vraag naar en aanbod van kleding naadloos op elkaar aan laten sluiten,’ verklaart Marleen Vogelaar. ‘Dat betekent dat er precies wordt geproduceerd wat er nodig is en ook nog lokaal, dus er is minder transport nodig en we zorgen voor lokale werkgelegenheid.’
Investeerders Ziel eisten hun geld terug
Op 9 augustus werd de besloten vennootschap Ziel door de rechtbank in Groningen failliet verklaard. Voor het feit dat Ziel de torenhoge ambities niet waar heeft kunnen maken, is een zondebok aangewezen: de coronacrisis. Volgens curator René Luistra moest de fabriek van Ziel in de VS sluiten als gevolg van de coronapandemie. Verder eisten de Nederlandse investeerders hun miljoenen terug toen bleek dat er geld weglekte naar het Amerikaanse moederbedrijf van Ziel. De liquiditeitsproblemen die daarop volgden wist het management niet meer te keren. De curator denkt niet dat het faillissement van Ziel ook onherroepelijk de doodsteek voor het concept betekent. ‘Er zit iets in dit bedrijf, het zou zonde zijn als hier de stekker wordt uitgetrokken,’ zei hij tegen RTL Nieuws.