Het faillissement van Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (GPS) – een van de grootste van Europa – heeft gevolgen voor de hele pluimveesector. De onderneming werd op 19 november failliet verklaard. De curator is er niet in geslaagd een doorstart te realiseren. De kans is groot dat andere bedrijven nu ook geraakt worden door het bankroet.
Pluimveebedrijf failliet door coronamaatregelen
GPS (Gecombineerde Pluimvee Slachterijen) raakte eind oktober in de problemen als gevolg van de coronamaatregelen. De slachterij leverde in heel Europa vooral aan horeca- en cateringbedrijven. Omdat cafés en restaurants tot sluiting werden gedwongen is de vraag ingezakt. Maar een klein deel van de productie gaat naar de supermarkten. Daarnaast had GPS last van hevige concurrentie uit Oekraïne en Polen.
Voor een rijksdaalder een kip kopen
GPS, gelegen aan de Oosteinderweg aan de zoom van Nunspeet, bestaat al tientallen jaren. Het bedrijf werd grootgemaakt door boerenzoon Huib van de Vecht. Zijn geheim? ‘Als ik voor een rijksdaalder een kip koop en ik pluk hem netjes, dan kan ‘m verkopen voor 5 gulden en heb ik goeie winst.’ Door dit beginsel te combineren met strikte kwaliteitseisen leidde Van de Vecht de kippenslachterij naar een toppositie binnen de EU.
GPS werd overgenomen door Remkes uit Epe
Jaarlijks werden er tientallen miljoenen kippen geslacht voor afnemers als KFC en McDonald’s. In 2016 nam Bart Remkes van Pluimveebedrijf Remkes uit Epe een belang in GPS. Vorig jaar werd de overname geheel afgerond. Bij GPS werkten ruim driehonderd mensen, de helft in vaste dienst, de helft als uitzendkracht. In september dreigde het personeel nog met een staking. De medewerkers toonden zich ontevreden over de arbeidsomstandigheden.
Overnamekandidaten GPS kunnen geen besluit nemen
Bewindvoerder Frans van Oss heeft de afgelopen weken met verschillende overnamekandidaten gesproken. Deze partijen hebben aangegeven voor het eind van dit jaar geen definitief besluit te kunnen nemen. ‘In een faillissementssituatie is dat een eeuwigheid,’ aldus de curator in het FD.
Hij gaat er nu toe over de meest waardevolle onderdelen uit de boedel te verkopen. GPS heeft een schuld van vijftig miljoen euro, onder meer aan huisbank ABN Amro en de Belastingdienst.
Bankroet GPS leidt in hele sector tot schade
Het verdwijnen van GPS zal in de hele pluimveesector tot schade leiden, verwacht curator Van Oss, bijvoorbeeld bij transportbedrijven, vrieshuizen en gespecialiseerde uitzendbureaus. Het faillissement is ook voor Huib van de Vecht een hard gelag. ‘Het is heel vervelend om de zaak waar je vijftig jaar lang hart en ziel in hebt gestoken te zien sneuvelen,’ verklaarde hij in Quote. ‘Maar voor de huidige eigenaar en het personeel is het pas echt vreselijk.’