Dalstra Reizen, een groot touringcarbedrijf uit het Friese Surhuisterveen, is failliet. Sinds maart is 90 procent van de omzet weggevallen. Ook op langere termijn zijn de vooruitzichten slecht, aldus de directie. Het bedrijf heeft zelf het faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Leeuwarden.
Dalstra biedt vertrekgarantie na faillissement
Een rondreis naar de Noordkaap. Een fietsreis langs de Elbe. Een reisje naar Berlijn dat wordt aanbevolen omdat ‘chauffeur Sjors vaak zelf een stukje met de groep meeloopt’. Wie voor dit najaar of voor 2021 een bestemming zoekt, kan nog steeds op Dalstra.nl terecht. Hoewel er een vertrekgarantie wordt aangeboden, is het hoogst onzeker of de reizen daadwerkelijk plaats zullen vinden. Dalstra is gisteren failliet verklaard door de rechtbank Leeuwarden.
Faillissement familiebedrijf Dalstra klap voor Friesland
Het faillissement komt keihard aan in Surhuisterveen, een dorp schuin boven Drachten. Dalstra is een bijna honderd jaar oud familiebedrijf dat van vader op zoon is overgedragen. De geschiedenis gaat terug tot 1927 toen drie plaatselijke autobusdiensten een gezamenlijk touringcarbedrijf oprichtten. In 1950 werden de eerste verre bestemmingen aangedaan: het Limburgse Valkenburg, België en het Harzgebergte. In de decennia die volgden werd het reisaanbod enorm uitgebreid en ontwikkelde Dalstra zich tot een in heel Nederland bekende touroperator.
Toeristen hebben geen vertrouwen meer in reizen per touringcar
De onderneming beschikt over 25 touringcars in verschillende soorten en maten: van luxe VIP-bussen en dubbeldekkers tot liftbussen waar rolstoelen in passen. Er werken 36 mensen in vaste dienst. Volgens directeur Johan Dalstra was een faillissement onvermijdelijk: ‘De steunmaatregelen van de overheid zijn niet voldoende om het hoofd boven water te houden en klanten hebben weinig vertrouwen in het reizen per touringcar. De boekingen op nieuwe reizen en dagtochten blijven achter. Ook de steunmaatregelen van de overheid worden versoberd. Er rest ons niets anders dan deze beslissing te nemen.’
Curator onderzoekt mogelijkheden voor doorstart Dalstra
De door de rechtbank aangestelde curator Ide Jan Woltman onderzoekt de komende maanden of er mogelijkheden zijn om Dalstra in afgeslankte vorm te laten doorstarten. Dalstra heeft een schuld van ca. 1,2 miljoen euro. De bussen en het bedrijfspand van de onderneming vallen buiten dit faillissement. Het is de bedoeling om de reeds geboekte reizen nog uit te voeren. Volgens Busvervoer Nederland zegt ‘geschrokken’ te zijn van het faillissement. Volgens de brancheorganisatie is het illustratief voor de slechte situatie in de bedrijfstak dat zelfs een gerenommeerde onderneming als Dalstra het niet weet te redden.