Een groep van tien kwetsbare cliënten uit het Brabantse Eersel, waaronder een dame van 91, moet het van de ene op de andere dag zonder thuiszorg stellen. Reden: zorgorganisatie HSPO heeft faillissement aangevraagd. Het in 2015 opgerichte bedrijf ligt in de clinch met zorgverzekeraars. Het is niet duidelijk wanneer de zorg voor de cliënten wordt hervat.
Cliënten HSPO worden niet gewassen
Ze wilden het helemaal anders doen, Louis Machielsen en zijn partner met wie hij in 2015 de thuiszorgorganisatie HSPO Zorgpunt begon. Niet kijken naar een ziek of zwak functionerend lichaamsdeel maar naar de totale mens, met een holistische blik en oprechte belangstelling. Als hij ooit de kans heeft gehad om de daad bij deze woorden te voegen, is het wel nu. Vijf jaar na de start van zijn onderneming zoeken wanhopige cliënten van Machielsen contact met de media omdat ze niet worden gewassen, hun steunkousen niet aan krijgen en zich niet zelfstandig kunnen aankleden.
HSPO-oprichter: ‘We luisteren naar de wensen van cliënten’
Nog geen twee maanden na de opening van het bedrijf had de voormalige verpleegkundige uit de gehandicaptenzorg al elf medewerkers in dienst, verkondigde hij trots in een interview. Een paar jaar later telde de onderneming ruim zestig medewerkers. De op een holistische visie geschoeide dienstverlening van HSPO Zorgpunt sloeg aan. ‘We luisteren naar wensen van cliënten in plaats van zelf in te vullen wat het beste is voor iemand,’ aldus Machielsen die zich ook in de natuurgeneeskunde had verdiept. ‘Als iemand liever samen koffie drinkt in plaats van dagelijks doucht, omdat hij of zij daar gelukkiger van wordt, dan moet dat leidend zijn.’
CZ: ‘Wij hebben juist nog geld van HSPO tegoed’
Inmiddels zijn oprichters Louis Machielsen en zijn partner Anja van der Kooy erachter gekomen dat niet idealen maar centen leidend zijn – ook, misschien wel juist in de zorgbusiness waar miljarden omgaan. Door een conflict met zorgverzekeraars droogden vorige week de inkomsten op, zei Machielsen tegen het Eindhovens Dagblad. ‘Toen moest ik acuut faillissement aanvragen.’ In een reactie zei een woordvoerder van CZ tegen de krant dat de zaak precies andersom ligt: ‘Wij hebben juist nog geld van hen tegoed.’ De directie van HSPO zag geen uitweg meer. Ze stapten naar de rechtbank en vroegen zelf faillissement aan.
Zzp’s HSPO zouden gestopt zijn met werken
Tot een paar dagen geleden leverde HSPO aan ongeveer 140 cliënten uit de regio Eindhoven verschillende diensten waaronder 24-uurs zorg, verpleging en wmo-hulp. Voor de meeste mensen is de zorg doorgegaan. Dit blijft zo totdat het faillissement is uitgesproken, heeft de directie verzekerd. Dat een groep cliënten toch plotseling verstoken is van zorg zou komen doordat zzp’ers er het bijltje bij neer hebben gegooid. De 91-jarige Juliette Berben-Sterken uit Valkenswaard is een van de gedupeerden. Ze woont nog zelfstandig maar zonder hulp heeft ze moeite om zich te wassen en haar steunkousen aan te trekken.