De intelligente lockdown maakt van de Nederlandse economie een intensive care-patiënt. Volgens het CPB is een recessie onvermijdelijk. Blijft de terugval beperkt of houdt deze zes kwartalen aan?
En, op welke manier kan de schade het best worden voorkomen?
CPB: recessie kan zes kwartalen op rij aanhouden
Twee weken geleden publiceerde het Centraal Planbureau vier scenario’s over de economische impact van de coronacrisis. In het gunstigste geval – waarin de contactmaatregelen tot drie maanden beperkt blijven – krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent: de onvermijdelijke terugval in de eerste helft van 2020 wordt grotendeels goedgemaakt door een vanaf juli intredend herstel.
Coronacrisis leidt tot een economische krimp van 7,3 procent
In het meest ongunstige scenario – waarin de contactmaatregelen twaalf maanden duren – is er dit jaar sprake van een economische teruggang van 7,3 procent. De recessie houdt maar liefst zes kwartalen op rij aan en de werkloosheid loopt op naar 9,4 procent.
Faillissementsgolf: kaalgeslagen binnensteden
De kans is aanzienlijk dat het somberste scenario eerder bewaarheid wordt dan de optimistische voorspelling. Dat is althans de visie van een reeks vooraanstaande curatoren en turnaround-managers die door het Financieele Dagblad zijn geraadpleegd. Nog voor het begin van de zomer zien zij een faillissementsgolf ontstaan die tot ‘kaalgeslagen binnensteden en meer dan een miljoen extra werklozen’ leidt.
Kwijtschelding van vaste lasten
De experts zijn het erover eens dat deze economische rampspoed alleen kan worden voorkomen door het opvoeren van allerlei vormen van overheidssteun. Om kwijtschelding van bijvoorbeeld de tijdens de lockdown doorlopende vaste lasten te bewerkstelligen zou er een noodwet opgetuigd kunnen worden. Daarnaast zou de overheid zich garant kunnen stellen voor door de banken verstrekte noodkredieten.