Is belangenverstrengeling de hoofdoorzaak van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen? De ziekenhuizen zouden de inkoop van dure kankermedicijnen hebben voortgezet terwijl ze wisten dat deze niet meer door de zorgverzekeraars werden vergoed. Reden: ziekenhuiseigenaren hadden een financieel belang bij het bedrijf dat de medicijnen produceerde, betoogt onderzoeksplatform Follow the Money.
Een onaangekondigd faillissement
Als John de Mol nog op zoek is naar een opvolger van
Medisch Centrum West, de buitengewoon succesvolle dramaserie die in het pre-Netflixtijdperk van eind jaren tachtig wekelijks drie tot vijf miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd hield, kan hij zijn researchers nu volop aan het werk zetten. Er is materiaal te over voor een paar seizoenen
Medisch Centrum Slotervaart of
Medisch Centrum IJsselmeer. En, de verhaallijnen hoeven zich niet te beperken tot de gebruikelijke romances en intriges, De Mol kan ook uitpakken met de schokeffecten van een onaangekondigd faillissement en mogelijk zélfs met eigenaren die het drama niet alleen zagen aankomen zonder iets te doen maar er ook nog eens verantwoordelijk voor zijn.
Hoofdrol voor Loek Winter
Over wie de hoofdrol krijgt hoeven de dramaturgen niet lang te kissebissen. Dat kan er maar één zijn, Loek Winter. De radioloog die het tot zijn missie maakte om de gezondheidszorg efficiënter te organiseren, de professor die het niet bij louter woorden wilde laten maar actief in diverse initiatieven participeerde. In 2011 werd hij op de Nyenrode Business University aangesteld om als hoogleraar Healthcare Entrepreneurship zijn visie te geven. Met de voormalige bankiers Dirk Brouwer en Willem de Boer als investeerders begon hij de MC Groep. Doel: een keten van ziekenhuizen en ggz-instellingen opzetten. Tot vorige week leek het erop dat de ambities van de zorgentrepreneurs stukliepen onderlinge geschillen en zorgverzekeraars die botweg contracten opzegden en daarmee de stekker uit de ziekenhuizen trokken.
Tonnen verlies op inkoop kankermedicijn
Volgens onderzoeksplatform Follow the Money is er meer aan de hand, veel meer. De site publiceerde gisteren een geruchtmakend, stevig onderbouwd artikel waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de IJsselmeerziekenhuizen al sinds januari 2017 maandelijks tonnen verlies leden op de inkoop van dure kankermedicijnen. Als gevolg van nieuwe declaratieregels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weigerden de verzekeraars vanaf die datum deze medicijnen nog te vergoeden. Maar terwijl er goedkopere alternatieven beschikbaar waren, volhardden de ziekenhuizen in de inkoop. Hoopten zij dat de Nza alsnog toestemming zou geven voor de vergoeding van deze medicijnen omdat eigenaren van de ziekenhuizen een aanzienlijk financieel belang hadden in het farmaceutische bedrijf dat de middelen produceert? Volgens Follow the Money is dit het cynische scenario dat tot de miljoenenschuld leidde waardoor de MC Group uiteindelijk omviel.
Geen sprake van verwijtbaar handelen
In een verklaring voor de pers wezen Loek Winter & co de beschuldiging van de hand: ‘Wij spreken met klem tegen dat er enige sprake is van verwijtbaar handelen door het bestuur van het ziekenhuis of dat deze kwestie heeft geleid tot het faillissement van het ziekenhuis.’ De curatoren hebben laten weten ook deze zaak te gaan onderzoeken. Ze reageren pas zodra ze met zekerheid kunnen zeggen wat er echt gebeurd is.