Hoewel het Europees Hof van Justitie er een paar maanden geleden een dikke streep doorheen zette, blijkt de rechtbank Noord-Holland het flitsfaillissement toch weer toe te staan. Ontslagen werknemers van grafkistenmaker Bogra die zich juridisch verzetten tegen de ‘verdachte snelle’ doorstart van hun voormalige werkgever, vingen onlangs bot bij de1 rechter. Hoogleraren spreken schande van dit vonnis.
Bankroet voor de bühne
Aan het begin van de zomer gingen nog de vlaggen uit bij het hoofdkantoor van de FNV in Utrecht. Na jaren strijd had de juridische afdeling bij de hoogste Europese rechter overwinning behaald waarvan de echo in menige directiekamer lang zou nadreunen. Het faillissement kan niet langer worden misbruikt als methode om schuldenvrij en zonder duur personeel een snelle doorstart te maken, oordeelden de Luxemburgse rechters. Webshop Neckermann, garnalenverwerker Heiploeg, lingerieontwerpers Marlies Dekkers en vooral kinderopvangorganisatie Estro: allemaal hadden ze zich bediend van de truc om voor de bühne een bankroet op te voeren en achter de coulissen een doorstart te bewerkstelligen. Eindelijk zou daar een eind aan komen, zo wist Kitty Jong, vice-voorzitter van FNV, te vertellen.
Rechtbank negeert Smallsteps-uitspraak
Het lijkt erop dat de juristen van de vakbond hun opgeborgen ordners opnieuw uit de kast kunnen halen. In een recente zaak legt de rechtbank Noord-Holland de Smallstepps-uitspraak van het Hof – genoemd naar de FNV-zaak tegen Smallsteps, het bedrijf dat Estro overnam – doodgemoedereerd naast zich neer. De zaak draait om de doorstart van grafkistenmaker Bogra bv uit Enkhuizen. Op 30 juni van dit jaar werd Bogra door diezelfde rechtbank failliet verklaard. Alle (59) werknemers verloren hun baan. Korte tijd later werd het bedrijf van het echtpaar Linda en Arno Damhuis overgenomen door de Belgische branchegenoot Funico. 37 mensen konden opnieuw in dienst komen. Een groep van zeven ontslagen medewerkers heeft voor de rechter gesteld dat er helemaal geen sprake is geweest van een faillissement maar van ‘overgang van onderneming’. Uit tal van documenten blijkt volgens hen dat de directie het failliet heeft voorgekookt en dat het biedingsproces dat curator Guido de Wit opvoerde doorgestoken kaart was.
‘Dit vonnis moet vernietigd worden’
In zijn uitspraak van 12 oktober ging de rechter echter niet mee in dit verhaal met als een van de voornaamste argumenten dat de doorstart van Bogra anders verliep dan de doorstart van Smallsteps. Door De Volkskrant aangehaalde hoogleraren maken vandaag gehakt van het oordeel uit Noord-Holland. ‘Dit vonnis moet vernietigd worden. De uitspraak van het Europese Hof ging over het doel van het faillissement, niet over de methode.’ De groep ex-werknemers overweegt in hoger beroep te gaan.