Rouwservice Nederland uit Enkhuizen, een van de marktleiders op het terrein van grafkisten en rouwvervoer, verkeert in stervensnood. De rechtbank Noord-Holland sprak afgelopen vrijdag het faillissement uit over het bedrijf dat tal van diensten voor grote klanten als Monuta en Dela verzorgde.
Stabiele markt
Er is bijna geen markt met een gunstiger prognose. Volgens gegevens van het CBS stijgt het aantal overledenen de komende jaren met ruim dertig procent, van 145.548 overledenen in 2017 naar 193.878 in 2040. En, ook valt er een systeembank om, breekt er een handelsoorlog tussen de VS en de EU uit en blazen jihadisten de Eiffeltoren op, met dank aan de voortschrijdende vergrijzing blijft deze markt volstrekt stabiel. Desondanks is marktleider Rouwservice Nederland in grote financiële problemen geraakt. Vorig week gaf de rechtbank het bedrijf uitstel van betaling nadat bleek dat de kas ontoereikend was om de salarissen en het vakantiegeld van de ongeveer 250 medewerkers te betalen. Een paar dagen later werd het bedrijf alsnog failliet verklaard.
Ontzorgen uitvaartondernemers
Rouwservice Nederland richtte zich op het ‘ontzorgen’ van uitvaartondernemers. Voor diverse klanten, waaronder grote spelers als Monuta en Dela, werd een scala aan diensten verricht zoals de fabricage van doodskisten, het vervoer van overledenen in rouwauto’s en het leveren van dragers. Onder de onderneming vielen twee andere vennootschappen, Rouwservice Rijnmond en Drechtsteden uit Rotterdam en grafkistenmaker Bogra, eveneens gevestigd in Enkhuizen. Ook deze bedrijven zijn getroffen door het faillissement. Rouwservice Nederland werd gerund door het echtpaar Arno en Linda Damhuis. In de jaren negentig was Arno Damhuis nog actief in een geheel andere branche: hij dreef een sportschool in Steenwijk, zijn vrouw was al wel werkzaam in de uitvaartwereld. Een ontmoeting met Rob Boon, directeur van een grafkistenfabriek, leidde ertoe dat zij beiden naar de uitvaartbranche overstapten.
Verlies van zeven ton
Boon gaf leiding aan een trots familiebedrijf dat in 1936 door zijn vader Gerrit was opgericht. Zijn kinderen en zijn broers hadden geen interesse om de zaak over te nemen: Boon verkocht zijn bedrijf aan het ondernemende duo Damhuis. De sportschool kreeg een andere eigenaar – en is onder de naam Avanty Lifestyle nog steeds in bedrijf – en het stel verkaste naar Enkhuizen waar zij binnen relatief korte tijd een groot concern wisten op te bouwen. Het lijkt erop dat de directie zich heeft verslikt in zijn groeiambities. Het FD meldt dat in 2010 al een verlies van bijna zeven ton werd geboekt. Het echtpaar lijkt bovendien te druk in de weer te zijn geweest om de boekhouding te kunnen bijhouden: 2010 is het laatste jaar waarover bij de KvK een jaarrekening is ingediend. Daarmee heeft het bedrijf niet voldaan aan zijn deponeringsverplichting hetgeen kan leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid.
Maffiapraktijken
Vorig jaar kwam Rouwservice Nederland negatief in het nieuws door een kort geding dat werd aangespannen tegen een concurrent. Dit bedrijf, Uitvaart24 uit Amsterdam, wilde af van een eerder gesloten overeenkomst waarin werd bepaald dat Rouwservice Nederland gedurende vijf jaar exclusief het overbrengen, verzorgen en thuis opbaren van overledenen voor hen zou verzorgen. Tijdens de zitting beschuldigden de directeuren van Uitvaart24 hun collega van maffiapraktijken. Arno Damhuis stelde op zijn beurt dat Uitvaart24 ‘geheime informatie’ had gelekt naar uitvaartorganisatie Dela. De activiteiten van Rouwservice Nederland worden vooralsnog voortgezet. Curator Guido de Wit van Wit Advocaten uit Alkmaar probeert een doorstart te bewerkstelligen.