Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Mogelijk faillissementsfraude bij Charles Vögele

Door:
Henk Hanssen
  |  28 juni 2017
Bij de Nederlandse tak van de Zwitserse modeketen Charles Vögele is mogelijk sprake van faillissementsfraude. Curatoren hebben ontdekt dat vlak voor de faillissementsaanvraag van begin dit jaar grote sommen geld zijn overgeboekt naar de holding in het Zwitserse Freienbach.

Internationaal concern

Charles Vögele Nederland, een keten met 95 winkels, werd op 27 januari door de Amsterdamse rechtbank failliet verklaard. Het moederbedrijf werd in 1955 opgericht door de legendarische autocoureur Charles Vögele en zijn vrouw Agnes. Binnen enkele decennia wist het bedrijf uit te groeien tot een internationaal concern met ongeveer achthonderd vestigingen in heel Europa. Onder diverse eigen labels werd er de betere dames-, heren- en kinderkleding verkocht. In 2009 behaalde het beursgenoteerde concern nog een omzet van 1,5 miljard Zwitserse frank. Een paar jaar later kwam de klad erin, mede als gevolg van logistieke problemen, verslechterende marktomstandigheden en de ongunstige koersverhouding tussen de sterke Zwitserse frank en de euro. Herpositioneringen en reorganisaties konden het tij niet keren.

Verdachte overboekingen

In maart dit jaar werd bekend dat de curatoren met Remt Melles, een gelouterde textielondernemer, een doorstart van de Nederlandse werkmaatschappij overeen waren gekomen. Melles, die als commercieel directeur onder meer actief was bij MS Mode en Etam/Promiss en ook zelf een reeks bedrijven oprichtte zoals Lowland Fashion, T-corporation en A&Q, bracht de boedel onder in de speciaal daartoe opgerichte vennootschap Vidrea onderbrengen. Uit het jongste faillissementsverslag blijkt dat de boedel mogelijk niet geheel compleet is overgedragen. ‘Geconstateerd is dat er voorafgaand aan het faillissement diverse overboekingen hebben plaatsgevonden van de rekening van gefailleerde naar de Holding en Mode AG ad circa € 900.000 en € 500.000 met onbekende bestemming,’ schrijven curatoren Hans Hendriks en Johan Westerhof onder het kopje ‘Paulianeus handelen’. Zij hebben de advocaten van het moederbedrijf om opheldering gevraagd. Zowel de holding als Mode AG zijn schuldeiser van de Nederlandse bv. Het bevoordelen van schuldeisers door een onderneming die het faillissement ziet naderen, geldt als een misdrijf. De curatoren schrijven dat zij het onderzoek naar mogelijk onbehoorlijk bestuur voortzetten.

Meer nieuws over dit onderwerp
Charles Vögele failliet in Nederland Telegraaf | 30-01-2017

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland