Het moederbedrijf van Fair Play Casino en Fair Play Online, de Janshen-Hahnraths Group, heeft een schuldsaneringstraject opgestart om een faillissement af te wenden. Dit gebeurt via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), een regeling die bedrijven met hoge schulden in staat stelt een akkoord met schuldeisers te bereiken zonder instemming van alle betrokken partijen.
Financiële problemen door externe druk
De Janshen-Hahnraths Group kampt al jaren met financiële problemen. De onderneming werd hard geraakt door de coronacrisis, moest omgaan met de invoering van het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS) en werd vervolgens geconfronteerd met een verhoging van de kansspelbelasting. Het bedrijf rapporteerde miljoenenverliezen en kreeg eerder NOW-steun van de overheid, waarvan een deel terugbetaald moest worden.
Daarnaast bracht de verhoogde belastingdruk extra uitdagingen met zich mee. De kansspelbelasting steeg in eerste instantie van 29,5% naar 30,5%, en volgens het regeerakkoord wordt deze in twee stappen verhoogd naar 37,8% in 2026. Een onderzoek van KPMG, uitgevoerd in opdracht van de landgebonden kansspelaanbieders, toonde aan dat zelfs een verhoging van één procentpunt al tot 20% extra verlies leidde bij deze bedrijven.
Reorganisaties en kostenbesparingen
Om financieel weer gezond te worden, nam Janshen-Hahnraths in 2024 al ingrijpende maatregelen. Zo verdwenen er 106 banen en werden meerdere vestigingen gesloten. In het jaarverslag werd gesproken over een tweede reorganisatie, wat zorgen baarde over mogelijk nieuwe ontslagrondes. In een reactie aan De Limburger liet het bedrijf echter weten dat verdere personeelsinkrimpingen of vestigingssluitingen op dit moment niet aan de orde zijn. De herstructurering zal zich vooral richten op kostenbesparingen op het hoofdkantoor, het schrappen van personeelsbonussen en dividenden, en nu dus ook een WHOA-traject.
WHOA als laatste redmiddel
De WHOA-procedure biedt Janshen-Hahnraths Group de kans om een akkoord met schuldeisers te bereiken zonder unanieme instemming. Schuldeisers zijn ingedeeld in verschillende klassen, waarbij de Belastingdienst en werknemers als preferente schuldeisers voorrang krijgen. Voor de overige schuldeisers wordt gekeken naar de hoogte van hun vorderingen en de impact op de herstructurering.
Het gokbedrijf moet een conceptakkoord opstellen, waarna schuldeisers minstens acht dagen de tijd krijgen om dit te beoordelen. Vervolgens wordt per klasse gestemd over het akkoord. Als ten minste één klasse instemt, kan het bedrijf een verzoek tot homologatie indienen bij de rechtbank. Binnen 8 tot 14 dagen vindt dan een zitting plaats, waarin schuldeisers en aandeelhouders nog bezwaar kunnen maken. Keurt de rechter het plan goed, dan wordt het akkoord uitgevoerd en kan de onderneming haar activiteiten voortzetten.