De groothandel en handelsbemiddeling in Nederland hebben in het derde kwartaal van 2024 een omzetdaling van 0,6 procent genoteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Het is daarmee het zesde achtereenvolgende kwartaal met negatieve omzetcijfers.
Landbouw en voedingsmiddelen als uitzondering
Hoewel de algehele trend negatief is, lieten de sectoren landbouwproducten en voedingsmiddelen een opvallende groei zien. De omzet in de groothandel van landbouwproducten steeg met 8,8 procent, terwijl die van voedingsmiddelen met 6,7 procent toenam. Deze positieve ontwikkeling contrasteert scherp met de dalingen in andere branches. Zo kromp de omzet in de overige gespecialiseerde groothandel met bijna 7,5 procent en daalde de omzet in ICT-apparatuur, industriemachines en non-food eveneens fors.
Faillissementen nemen licht af
In het derde kwartaal van 2024 werden 100 bedrijven in de groothandel en handelsbemiddeling failliet verklaard. Dit zijn er twee minder dan in het tweede kwartaal. In vergelijking met het totale bedrijfsleven, waar het aantal faillissementen juist toenam, blijft de sector relatief stabiel. Historische data laten echter zien dat het aantal faillissementen in deze branche sinds begin 2023 een opwaartse trend vertoont.
Vertrouwen ondernemers zakt verder
Het ondernemersvertrouwen in de groothandel en handelsbemiddeling bereikte aan het begin van het vierde kwartaal een dieptepunt van -5,8 punten, een daling van 2,6 punten ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor het totale bedrijfsleven stond het vertrouwen op -3,1 punten, waarmee het iets minder negatief was.
Personeelstekort grootste uitdaging
Een tekort aan arbeidskrachten blijft de belangrijkste hindernis voor ondernemers in de groothandel. Aan het begin van het vierde kwartaal noemde 32 procent van de ondernemers dit als grootste belemmering, een toename ten opzichte van het vorige kwartaal. Daarnaast blijft onvoldoende vraag een veelgenoemd obstakel (25,3 procent). Tegelijkertijd daalde het aandeel ondernemers dat productiemiddelen als grootste probleem ervaart naar 13,4 procent. Opvallend is dat 27,7 procent van de ondernemers aangaf geen enkele belemmering te ervaren.